Važnost lipida i njihov utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 383709)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ljiljanić, Tea
Kopjar, Mirela
hrvatski
Važnost lipida i njihov utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda
Lipidi su vrlo važni spojevi u ljudskom organizmu. Sudjeluju u velikom broju procesa koji se svakodnevno dešavaju u našem organizmu. Zaslužni su primjerice za transport nutritivnih sastojaka i vitamina topljivih u mastima, služe kao izvor energije za organizam, izgrađuju stanične strukture i slično. Osim što imaju veliku ulogu u ljudskom organizmu, važan su sastojak različitih prehrambenih proizvoda. Oni sudjeluju u određivanju kvalitete prehrambenih proizvoda kao što su senzorske karakteristike uključujući aromu, teksturu i boju. Lipidi su nestabilni te tijekom procesiranja i/ili skladištenja mogu podlijeći različitim kemijskim reakcijama što dovodi do degradacije lipida, a samim time i do kvarenja prehrambenih proizvoda. Poznavajući moguće negativne kemijske reakcije i njihove mehanizme moguće je spriječiti nastajanje negativnih promjena ili ih barem svesti na minimum.
lipidi ; uloga u ljudskom organizmu ; uloga u prehrambenim proizvodima ; promjene tijekom procesiranja i skladištenja hrane
nije evidentirano
engleski
Importance of lipid and their impact on the quality of food products
nije evidentirano
lipids ; the role of the human body ; the role of food products ; changes during processing and storage of food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
02.10.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek