Aditivi u hrani (CROSBI ID 383706)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Brkan, Veronika
Kopjar, Mirela
hrvatski
Aditivi u hrani
Aditivi su različite tvari ili smjesa tvari koje se dodaju hrani kako bi se poboljšala određena svojstva. Neizbježan su sastojak hrane i danas se u prehrambenoj industriji koristi nekoliko tisuća različitih aditiva. Mogu imati funkciju konzervansa, antioksidansa, poboljšavati senzorska svojstva, te mnoge druge funkcije koje će se opisati u ovom radu. Uporaba aditiva ima svoje dobre i loše strane. Poboljšanje kvalitete i trajnosti proizvoda, olakšana priprema hrane i poboljšani izgled su dobri učinci aditiva. Međutim, uporaba aditiva u većim količinama od zakonom dopuštenih može naštetit zdravlju ljudi. Vrste i količine aditiva koje se koriste u prehrambenoj industriji su strogo kontrolirane zakonom i prolaze brojne testove kako bi se spriječili negativni učinci aditiva na zdravlje.
aditivi ; hrana ; prehrambena industrija ; zdravlje
nije evidentirano
engleski
Additives in food
nije evidentirano
additives ; food ; food industry ; health
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
09.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek