Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675618

ODREĐIVANJE UDJELA β-GLUKANA U DOMAĆIM SORTAMA PIVARSKOGA JEČMA


Goran Gagula
ODREĐIVANJE UDJELA β-GLUKANA U DOMAĆIM SORTAMA PIVARSKOGA JEČMA, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE UDJELA β-GLUKANA U DOMAĆIM SORTAMA PIVARSKOGA JEČMA
(DETERMINATION OF β-GLUCANS CONTENT IN DOMESTIC VARIETIES OF MALTING BARLEY)

Autori
Goran Gagula

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.04

Godina
2013

Stranica
38

Mentor
Dr. sc. Vinko Krstanović, izv. prof.

Ključne riječi
sorte ječma; β -glukan; slad
(barley varieties; β-glucan; malt)

Sažetak
U radu je ispitivan udjel β-glukana u domaćim sortama ječma s posebnim osvrtom na preporučene vrijednosti sladarske i pivarske industrije. Uzorci sorti su prikupljeni kao striktno pivarske (B), striktno stočne (F) i kao tzv. kombinirane sorte (BF) koje se mogu koristiti i za slađenje i za druge namjene, sa tri lokacije (Slavonski brod, Tovarnik i Osijek). Ukupno je ispitano 12 sorti. Dobiveni rezultati pokazuju da je većina ispitivanih sorti (s obzirom na udjel β-glukana) bila u okviru preporučenih vrijednosti ili malo iznad. Rezultati također ukazuju da se sorte vrlo jasno razvrstavaju u određene grupe (B, F, BF), te da faktor sorta utječe, dok faktor lokacija ne utječe statistički značajno (p < 0, 05) na udjel β- glukana. Nadalje, rezultati pokazuju da u ukupnom ispitivanom sortimentu postoje domaće sorte koje imaju odlične ili vrlo dobre vrijednosti za β - glukan (Gazda, Barun) u komparaciji sa standardima (njemačke sorte Vanessa i Tiffany). Dobiveni rezultati mogu biti podloga za daljnja istraživanja selekcionarima ječma pri nastavku sortnih pokusa s ciljem oplemenjivanja sorti, ali i tehnolozima u sladarstvu za odabir pogodnih sorti za proizvodnju pivarskog slada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS - )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Petar Goran (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Goran Gagula
ODREĐIVANJE UDJELA β-GLUKANA U DOMAĆIM SORTAMA PIVARSKOGA JEČMA, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Goran Gagula (2013) 'ODREĐIVANJE UDJELA β-GLUKANA U DOMAĆIM SORTAMA PIVARSKOGA JEČMA', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {barley varieties, β-glucan, malt}, title = {DETERMINATION OF β-GLUCANS CONTENT IN DOMESTIC VARIETIES OF MALTING BARLEY}, keyword = {barley varieties, β-glucan, malt}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font