Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“ (CROSBI ID 383689)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kramarić, Matija
Krstanović, Vinko
hrvatski
Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“ u procesu proizvodnje pšeničnog piva. Provedeno je mikroslađenje dvije sorte pšenica „Lucija“ i „OSK“ od kojih je svaka sorta sadržavala po četiri uzorka ; gdje je uzorak „A“ bio kotrola, uzorak „B“ je bio tretiran fungicidima bez kontaminacije plijesni, uzorak „C“ kontaminiran plijesni Fusarium culmorum i tretiran fungicidima te uzorak „D“ kontaminiran plijesni Fusarium culmorum koji nije tretiran fungicidima. Provedena je analiza uzoraka slada (osušeni i stabilizirani) te analiza sladovine, odnosno piva. Ispitivan je i utjecaj postupka kontaminacije plijesni Fusarium culmorum i tretmana fungicidima na udjel topljivog N u sladu, odnos ukupnog N i topljivog N (Kolbachov index), ukupne proteine, topljive proteine, te na poslijetku potencijal pjenjenja koji se odražava na pojavu fenomena “divljeg piva“. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da kontaminacija pšenice plijesni Fusarium culmorum bitno pridonosi prekomjernom pjenjenju piva što je osobito vidljivo na sorti pšenice „Lucija“, na uzorcima „C“ i „D“ te sorti pšenice „OSK“ na uzorku „A“.
pšenica ; slad ; kontaminacija ; Fusarium ; divlje pivo
nije evidentirano
engleski
Impact of Fusarium fungi contamination levels of wheat on "gushing beer"
nije evidentirano
wheat ; malt ; contamination ; Fusarium ; gushing beer
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
12.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek