Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675604

Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“


Matija Kramarić
Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“
(IMPACT OF Fusarium FUNGI CONTAMINATION LEVELS OF WHEAT ON EFFECT OF “GUSHING BEER”)

Autori
Matija Kramarić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.07

Godina
2013

Stranica
34

Mentor
Dr.sc. Vinko Krstanović, izv. prof.

Ključne riječi
pšenica; slad; kontaminacija; Fusarium; divlje pivo
(wheat; malt; contamination; Fusarium; gushing beer)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“ u procesu proizvodnje pšeničnog piva. Provedeno je mikroslađenje dvije sorte pšenica „Lucija“ i „OSK“ od kojih je svaka sorta sadržavala po četiri uzorka ; gdje je uzorak „A“ bio kotrola, uzorak „B“ je bio tretiran fungicidima bez kontaminacije plijesni, uzorak „C“ kontaminiran plijesni Fusarium culmorum i tretiran fungicidima te uzorak „D“ kontaminiran plijesni Fusarium culmorum koji nije tretiran fungicidima. Provedena je analiza uzoraka slada (osušeni i stabilizirani) te analiza sladovine, odnosno piva. Ispitivan je i utjecaj postupka kontaminacije plijesni Fusarium culmorum i tretmana fungicidima na udjel topljivog N u sladu, odnos ukupnog N i topljivog N (Kolbachov index), ukupne proteine, topljive proteine, te na poslijetku potencijal pjenjenja koji se odražava na pojavu fenomena “divljeg piva“. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da kontaminacija pšenice plijesni Fusarium culmorum bitno pridonosi prekomjernom pjenjenju piva što je osobito vidljivo na sorti pšenice „Lucija“, na uzorcima „C“ i „D“ te sorti pšenice „OSK“ na uzorku „A“.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS - )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Matija Kramarić
Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Matija Kramarić (2013) 'Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {wheat, malt, contamination, Fusarium, gushing beer}, title = {IMPACT OF Fusarium FUNGI CONTAMINATION LEVELS OF WHEAT ON EFFECT OF “GUSHING BEER”}, keyword = {wheat, malt, contamination, Fusarium, gushing beer}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font