Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675604

Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“


Kramarić, Matija
Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“
(Impact of Fusarium fungi contamination levels of wheat on "gushing beer")

Autori
Kramarić, Matija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.07

Godina
2013

Stranica
34

Mentor
Krstanović, Vinko

Ključne riječi
pšenica ; slad ; kontaminacija ; Fusarium ; divlje pivo
(wheat ; malt ; contamination ; Fusarium ; gushing beer)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“ u procesu proizvodnje pšeničnog piva. Provedeno je mikroslađenje dvije sorte pšenica „Lucija“ i „OSK“ od kojih je svaka sorta sadržavala po četiri uzorka ; gdje je uzorak „A“ bio kotrola, uzorak „B“ je bio tretiran fungicidima bez kontaminacije plijesni, uzorak „C“ kontaminiran plijesni Fusarium culmorum i tretiran fungicidima te uzorak „D“ kontaminiran plijesni Fusarium culmorum koji nije tretiran fungicidima. Provedena je analiza uzoraka slada (osušeni i stabilizirani) te analiza sladovine, odnosno piva. Ispitivan je i utjecaj postupka kontaminacije plijesni Fusarium culmorum i tretmana fungicidima na udjel topljivog N u sladu, odnos ukupnog N i topljivog N (Kolbachov index), ukupne proteine, topljive proteine, te na poslijetku potencijal pjenjenja koji se odražava na pojavu fenomena “divljeg piva“. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da kontaminacija pšenice plijesni Fusarium culmorum bitno pridonosi prekomjernom pjenjenju piva što je osobito vidljivo na sorti pšenice „Lucija“, na uzorcima „C“ i „D“ te sorti pšenice „OSK“ na uzorku „A“.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kramarić, Matija
Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kramarić, M. (2013) 'Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kramari\'{c}, M.}, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {p\v{s}enica, slad, kontaminacija, Fusarium, divlje pivo}, title = {Utjecaj stupnja kontaminacije p\v{s}enice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“}, keyword = {p\v{s}enica, slad, kontaminacija, Fusarium, divlje pivo}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kramari\'{c}, M.}, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {wheat, malt, contamination, Fusarium, gushing beer}, title = {Impact of Fusarium fungi contamination levels of wheat on "gushing beer"}, keyword = {wheat, malt, contamination, Fusarium, gushing beer}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font