Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675602

Struktura zajednica trčaka (Coleoptera, Carabidae) ekotona šume bukve i jele i otvorenih staništa Dinarida Hrvatske


Brigić, Andreja
Struktura zajednica trčaka (Coleoptera, Carabidae) ekotona šume bukve i jele i otvorenih staništa Dinarida Hrvatske 2012., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Struktura zajednica trčaka (Coleoptera, Carabidae) ekotona šume bukve i jele i otvorenih staništa Dinarida Hrvatske
(Carabid beetle (Coleoptera, Carabidae) assemblages accross beech-fir forest - open habitat ecotones in Croatian Dinaric Alps)

Autori
Brigić, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.11

Godina
2012

Stranica
209

Mentor
Hrašovec, Boris

Ključne riječi
Ekoton; šumski rub; rubni efekt; Carabidae; prašuma; raznolikost
(Ecotone; edge effect; forest edge; Carabidae; virgin forest; diversity)

Sažetak
Trčci (Coleoptera, Carabidae) su istraživani duž šumsko-livadnog ekotona, te oštrog i sukcesijskog šumskog ruba dinarske bukovo-jelove šume (as. Omphalodo-Fagetum) i susjednih otvorenih staništa na području Gorskog Kotara. Dodatna istraživanja provedena su i na području prašume Čorkova uvala (NP Plitvička jezera). Trčci su sakupljani metodom lovnih posuda od travnja do studenog 2009. godine. Ukupno su sakupljene 31 574 jedinke svrstane u 89 vrsta trčaka. Bogatstvo vrsta i raznolikost trčaka na ekotonu nisu značajno viši na području ekotona u odnosu na susjedna staništa, što nije u skladu s klasičnom hipotezom ekotona. Nasuprot tome, raznolikost je bila viša na oštrom i sukcesijskom rubu. Zajednica trčaka u ekotonu sličnija je zajednici trčaka unutrašnjosti šume nego li livade, a slične rezultate pokazuju i istraživanja na šumskim rubovima. Trčci nisu izbjegavali zonu ekotona i šumskih rubova, ali isključivi rubni specijalisti nisu zabilježeni, već su detektirane vrste koje pokazuju pozitivan odgovor prema ekotonu i rubu. Ekoton uklopljenog šumskog ruba predstavlja barijeru za većinu vrsta otvorenih staništa, dok je za pojedine šumske vrste filter koji uspješno prolaze. Temperatura tla, vlaga tla i otvorenost sklopa su značajno utjecali na sastav i strukturu trčaka na ekotonu i šumskim rubovima. Broj vrsta i brojnost jedinki trčaka su značajno veći u gospodarenoj šumi, nego li u prašumi, a fauna trčaka obje šume pokazuje visok stupanj sličnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068-0681966-2775 - Biotski čimbenici propadanja šumskog drveća na kršu Hrvatske (Danko Diminić, )
119-1782739-1233 - Procjena sastavnica zajednice slatkovodnih riba u odnosu na oštećenja staništa (Milorad Mrakovčić, )

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Andreja Brigić, (266250)