Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ispitivanje pivarske kakvoće sorti ječma Vanessa i Tiffany (CROSBI ID 383686)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marković, Branko Ispitivanje pivarske kakvoće sorti ječma Vanessa i Tiffany / Krstanović, Vinko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Marković, Branko

Krstanović, Vinko

hrvatski

Ispitivanje pivarske kakvoće sorti ječma Vanessa i Tiffany

Selekcioniranje novih sorti ječma koje po svojim osobinama odgovaraju potrebama pivarske industrije podrazumijeva njihovo uspoređivanje sa već priznatim kvalitetnim sortama pri provođenju sortnih pokusa. U ovom radu ispitavana je sladarska kakvoća dviju njemačkih sorti ozimog dvorednog ječma Vanesse i Tiffanya koje se postavljaju u sortne pokuse PI Osijek kao standardi. Ustanovljavani su polazni pokazatelji kakvoće i pokazatelji kakvoće gotovog slada kroz dvije uzastopne sezone (2011. i 2012. godina). Cilj rada je bio da se na temelju dobivenih rezultata, te njihovom usporedbom s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi da ocjena sladarske kakvoće navedenih sorti i izvrši njihovo svrstavanje u odgovarajuću sladarsku kvalitativnu grupu. Dobiveni rezultati upućuju da agroklimatski faktor i faktor tla imaju utjecaj na obadvije ispitivane sorte, podjednako, u smislu utjecaja na sladarske (pivarske) pokazatelje kakvoće. Ovaj utjecaj je izraženiji (u negativnom smislu) na pretežito fenotipski uvjetovana nego na pretežito genotipski uvjetovana svojstva sorte. Najizraženiji negativan utjecaj ustanovljen je na ukupni dušik u sladu, na Hartongov broj i Kolbachov indeks, te slobodni -amino dušik. Ustanovljen je i određeni negativan utjecaj na pretežito genotipski uvjetovana svojstva sorte (topljivi -glukani u sladovini i friabilnost (prhkost) zrna slada.

pivarski ječam ; Vanessa ; Tiffany ; pivarska kakvoće

nije evidentirano

engleski

Study of malting quality of the barley varieties Vanessa and Tiffany

nije evidentirano

brewing barley ; Vanessa ; Tiffanny ; malting and brewing quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

02.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice