Ispitivanje pivarske kakvoće sorti ječma Vanessa i Tiffany (CROSBI ID 383686)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marković, Branko
Krstanović, Vinko
hrvatski
Ispitivanje pivarske kakvoće sorti ječma Vanessa i Tiffany
Selekcioniranje novih sorti ječma koje po svojim osobinama odgovaraju potrebama pivarske industrije podrazumijeva njihovo uspoređivanje sa već priznatim kvalitetnim sortama pri provođenju sortnih pokusa. U ovom radu ispitavana je sladarska kakvoća dviju njemačkih sorti ozimog dvorednog ječma Vanesse i Tiffanya koje se postavljaju u sortne pokuse PI Osijek kao standardi. Ustanovljavani su polazni pokazatelji kakvoće i pokazatelji kakvoće gotovog slada kroz dvije uzastopne sezone (2011. i 2012. godina). Cilj rada je bio da se na temelju dobivenih rezultata, te njihovom usporedbom s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi da ocjena sladarske kakvoće navedenih sorti i izvrši njihovo svrstavanje u odgovarajuću sladarsku kvalitativnu grupu. Dobiveni rezultati upućuju da agroklimatski faktor i faktor tla imaju utjecaj na obadvije ispitivane sorte, podjednako, u smislu utjecaja na sladarske (pivarske) pokazatelje kakvoće. Ovaj utjecaj je izraženiji (u negativnom smislu) na pretežito fenotipski uvjetovana nego na pretežito genotipski uvjetovana svojstva sorte. Najizraženiji negativan utjecaj ustanovljen je na ukupni dušik u sladu, na Hartongov broj i Kolbachov indeks, te slobodni -amino dušik. Ustanovljen je i određeni negativan utjecaj na pretežito genotipski uvjetovana svojstva sorte (topljivi -glukani u sladovini i friabilnost (prhkost) zrna slada.
pivarski ječam ; Vanessa ; Tiffany ; pivarska kakvoće
nije evidentirano
engleski
Study of malting quality of the barley varieties Vanessa and Tiffany
nije evidentirano
brewing barley ; Vanessa ; Tiffanny ; malting and brewing quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
02.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek