Ispitivanje uspješnosti proteolitičke razgradnje pšenice pri restriktivnom postupku slađenja (CROSBI ID 383685)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dudaš, Karlo
Krstanović, Vinko
hrvatski
Ispitivanje uspješnosti proteolitičke razgradnje pšenice pri restriktivnom postupku slađenja
Cilj ovog istraživanja bilo je odrediti utjecaj postupka slađenja pšenice na pokazatelje kakvoće slada koji treba zadovoljiti preporučene karakteristike te ustanoviti koji od primijenjenih postupaka mikroslađenja daje najpoželjniju proteolitičku razgradnju sa što manje negativnog utjecaja na druge važne pokazatelje kakvoće. Ispitivan je utjecaj postupka slađenja na udjel topljivog N u sladu, odnos ukupnog N i topljivog N (Kolbachov index), Hartongov broj, ekstrakt, razliku fino/grubo meljave, boju, boju nakon kuhanja, pH, viskoznost i filtrabilnost sladovine, udjel β-glukana i aktivnost α-amilaze, te ukupnu dijastatsku snagu slada. Slađen je uzorak domaće krušne sorte Žitarka iz sezone 2009. koja propada B kvalitativnoj grupi pšenica (što je karakteristika gotovo cjelokupnog domaćeg sortimenta), a koju karakterizira povišen udio ukupnog N u zrnu. Provedeno je 4 postupaka slađenja i to: (S) standardni postupak (kontrola) ; (A) restriktivni postupak sa naglim povećanjem temperature klijanja nakon trećeg dana ; (B) restriktivni postupak s povećanjem temperature klijanja treći i četvrti dan ; (C) restriktivni postupak s ravnomjernim povećanjem temperature tijekom klijanja do kraja procesa. Na temelju dobivenih rezultata, te njihovom usporedbom s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi, procijenjena je uspješnost određenog postupka mikroslađenja s obzirom na preporučena svojstva slada. Restriktivni postupci slađenja sa uzlaznim temperaturnim intervalima (A, B, C) nisu pokazali očekivane rezultate suzbijanja proteolitičke razgradnje u odnosu na standardni postupak slađenja (S).
slađenje ; proteoliza ; Kolbachov indeks ; Hartongov broj
nije evidentirano
engleski
Research on successfulnes of proteolytic degradation of wheat during restrictive malting procedure
nije evidentirano
malting procedure ; proteolysis ; Kolbach index ; Hartong index
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
24.05.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek