Peculiarities of Adriatic Croatia's Gastronomy and its Role in Destination Image Formation (CROSBI ID 50384)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Pranić, Ljudevit
engleski
Peculiarities of Adriatic Croatia's Gastronomy and its Role in Destination Image Formation
Gastronomska ponuda važan je čimbenik turističke ponude neke destinacije i doprinosi izgradnji identiteta destinacije u očima turista i potencijalnih posjetitelja. O važnosti gastro ponude govori i činjenica da gastro turizam danas poprima obilježja zasebnog turističkog proizvoda. U tom kontekstu, ovaj rad, uz pregled teorijskih aspekata vezanih za gastro turizam i njegovo značenje u izgradnji predodžbe o destinaciji, također empirijski istražuje stanje gastronomskog turizma u RH na primjeru stupnja zastupljenosti karakterističnih dalmatinskih jela, vina i deserta u ponudi dalmatinskih konoba. Rezultati istraživanja jelovnika u 20 konoba u gradu Splitu sugeriraju da su karakteristična dalmatinska jela i deserti u prosjeku vrlo slabo zastupljeni u dalmatinskim konobama, dok su vina relativno dobro zastupljena. Međutim, zastupljenost svih triju kategorija znatno varira kako između konoba, tako i unutar svake od pojedinačno istraženih konoba.
gastronomy, tourism, destination, identity, Croatia
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
253-265.
objavljeno
Podaci o knjizi
Identitet jadranskog prostora Hrvatske: retrospekt i prospekt
Crnjak Karanović, Biljana ; Derado, Dražen ; Fredotović, Maja ; Petrić, Lidija
Split: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu
2012.
978-953-281-046-2