Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

IZVEDBA I VALIDACIJA PRENOSIVOG TURBIDIMETRA I NEFELOMETRA ZA ANALIZU UZORAKA IZ OKOLIŠA U LABORATORIJU I NA TERENU (CROSBI ID 773657)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Kovačić, Marin IZVEDBA I VALIDACIJA PRENOSIVOG TURBIDIMETRA I NEFELOMETRA ZA ANALIZU UZORAKA IZ OKOLIŠA U LABORATORIJU I NA TERENU // Zagreb. 2013.

Podaci o odgovornosti

Kovačić, Marin

hrvatski

IZVEDBA I VALIDACIJA PRENOSIVOG TURBIDIMETRA I NEFELOMETRA ZA ANALIZU UZORAKA IZ OKOLIŠA U LABORATORIJU I NA TERENU

U ovom radu izveden je jeftin i jednostavan bifunkcionalan instrument koji objedinjuje turbidimetar i nefelometar u kompaktnom kućištu. Statičke karakteristike i linearnost turbidimetra te nefelometra određene su pomoću mjerenja apsorbancije plave svjetlosti kroz formazinske standardne otopine, odnosno pomoću mjerenja intenziteta elastično raspršenog zračenja u slučaju nefelometra. Instrument je validiran prilikom određivanja koncentracije sulfata u priređenim standardnim otopinama i realnim uzorcima voda. Turbidimetrijska mjerenja uspoređena su s eksperimentalnim rezultatima dobivenim pomoću komercijalnog dvozračnog spektrofotometra. Turbidimetar je pokazao vrlo dobru linearnost mjerenja apsorbancije u rasponu koncentracija sulfata od 2, 5 do 150 ppm. Standardno odstupanje mjerenja manje od 5 % ostvareno je pri mjerenju koncentracija sulfata manjih od 4, 5 ppm. Koeficijent varijacije, koji ukazuje na obnovljivost mjernih rezultata, pri mjerenju otopina koncentracija 25 ppm iznosi 22 %. Relativna standardna odstupanja manja od 5 % u slučaju nefelometra ostvaraju se pri mjerenju otopina koncentracija iznad 25 ppm, dok se koeficijent varijacije od 15, 33 % dobiva prilikom mjerenja koncentracija sulfata od 12, 5 ppm. Međutim, znatan utjecaj na ove statističke pokazatelje ima priroda ispitivanog koloidnog sustava barijeva sulfata, odnosno koloidne čestice ne moraju nužno biti homogeno raspodijeljene po volumenu otopine, što negativno utječe na rezultate statističkih ispitivanja. Granica detekcije za turbidimetar je pri 0, 011 AU, odnosno 0, 37 FNU za nefelometar. Pripadajuće granice kvantifikacije su 2, 1 ppm sulfata za turbidimetar, odnosno 2, 5 ppm za nefelometar. Ponovljivost i obnovljivost mogu se poboljšati ugradnjom držača za kivete i pukotine ispred svjetlećih dioda uz minimalan utjecaj na složenost uređaja i cijenu.

spektrometrija; turbidimetrija; nefelometrija; validacija

Voditeljica/mentorica: Doc. dr. sc. Danijela Ašperger, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

engleski

CONSTRUCTION AND VALIDATION OF A PORTABLE TURBIDIMETER AND NEPHELOMETER FOR LABORATORY AND FIELD ANALYSIS OF SAMPLES FROM THE ENVIRONMENT

nije evidentirano

spectrometry; turbidimetry; nephelometry; validation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemija