Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka (CROSBI ID 383647)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ižaković, Maja Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka / Kopjar, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Ižaković, Maja

Kopjar, Mirela

hrvatski

Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka

Cilj ovog rada bio je odrediti udio polifenola i antioksidativnu aktivnost odabranih suhih začina: bosiljka, cimeta i ružmarina. Antioksidativna aktivnost je određena primjenom DPPH i ABTS metode. Najveći udio polifenola imao je cimet (2, 894 g/kg), a najmanji bosiljak (1, 380 g/kg). Najveću antioksidativnu aktivnost također je imao cimet (26, 148 i 35, 748 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom), a najmanju basil (14, 858 i 24, 899 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom). Razlika u antioksidativnoj aktivnosti određene DPPH i ABTS metodom posljedica je razlike u reaktivnosti antioksidanasa s primijenjenim sintetskim slobodnim radikalima. Određena je ovisnost između udjela polifenola i antioksidativne aktivnosti te je utvrđeno na temelju visokog koeficijenta korelacije da antioksidativna aktivnost ovisi o udjelu polifenola.

bosiljak ; cimet ; ružmarin ; udio polifenola ; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of basil, cinnamon and rosemary

nije evidentirano

basil ; cinnamon ; rosemary ; polyphenol content ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

14.10.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice