Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka (CROSBI ID 383647)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ižaković, Maja
Kopjar, Mirela
hrvatski
Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka
Cilj ovog rada bio je odrediti udio polifenola i antioksidativnu aktivnost odabranih suhih začina: bosiljka, cimeta i ružmarina. Antioksidativna aktivnost je određena primjenom DPPH i ABTS metode. Najveći udio polifenola imao je cimet (2, 894 g/kg), a najmanji bosiljak (1, 380 g/kg). Najveću antioksidativnu aktivnost također je imao cimet (26, 148 i 35, 748 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom), a najmanju basil (14, 858 i 24, 899 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom). Razlika u antioksidativnoj aktivnosti određene DPPH i ABTS metodom posljedica je razlike u reaktivnosti antioksidanasa s primijenjenim sintetskim slobodnim radikalima. Određena je ovisnost između udjela polifenola i antioksidativne aktivnosti te je utvrđeno na temelju visokog koeficijenta korelacije da antioksidativna aktivnost ovisi o udjelu polifenola.
bosiljak ; cimet ; ružmarin ; udio polifenola ; antioksidativna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of basil, cinnamon and rosemary
nije evidentirano
basil ; cinnamon ; rosemary ; polyphenol content ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
14.10.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek