Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina (CROSBI ID 383643)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marcikić, Božena
Kopjar, Mirela
hrvatski
Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina
Cilj ovog rada bio je odrediti udio polifenola i antioksidativnu aktivnost odabranih suhih začina: majčine dušice, mažuran i peršina. Antioksidativna aktivnost je određena primjenom DPPH i ABTS metode. Najveći udio polifenola imala je majčina dušica (2, 462 g/kg), a najmanji peršin (0, 615 g/kg). Najveću antioksidativnu aktivnost također je imala majčina dušica (13, 234 i 33, 414 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom), a najmanju peršin (5, 391 i 5, 559 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom). Razlika u antioksidativnoj aktivnosti određene DPPH i ABTS metodom posljedica je razlike u reaktivnosti antioksidanasa s primijenjenim sintetskim slobodnim radikalima. Određena je ovisnost između udjela polifenola i antioksidativne aktivnosti te je utvrđeno na temelju visokog koeficijenta korelacije da antioksidativna aktivnost ovisi o udjelu polifenola.
majčina dušica ; mažuran ; peršin ; udio polifenola ; antioksidativna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of thyme, marjoram, parsley
nije evidentirano
thyme ; marjoram ; parsley ; polyphenol content ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
14.10.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek