Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina (CROSBI ID 383643)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Marcikić, Božena Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina / Kopjar, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Marcikić, Božena

Kopjar, Mirela

hrvatski

Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina

Cilj ovog rada bio je odrediti udio polifenola i antioksidativnu aktivnost odabranih suhih začina: majčine dušice, mažuran i peršina. Antioksidativna aktivnost je određena primjenom DPPH i ABTS metode. Najveći udio polifenola imala je majčina dušica (2, 462 g/kg), a najmanji peršin (0, 615 g/kg). Najveću antioksidativnu aktivnost također je imala majčina dušica (13, 234 i 33, 414 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom), a najmanju peršin (5, 391 i 5, 559 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom). Razlika u antioksidativnoj aktivnosti određene DPPH i ABTS metodom posljedica je razlike u reaktivnosti antioksidanasa s primijenjenim sintetskim slobodnim radikalima. Određena je ovisnost između udjela polifenola i antioksidativne aktivnosti te je utvrđeno na temelju visokog koeficijenta korelacije da antioksidativna aktivnost ovisi o udjelu polifenola.

majčina dušica ; mažuran ; peršin ; udio polifenola ; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of thyme, marjoram, parsley

nije evidentirano

thyme ; marjoram ; parsley ; polyphenol content ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

14.10.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice