Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativna aktivnost odabranih vrsta brašna (CROSBI ID 383639)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Resiga, Nives Antioksidativna aktivnost odabranih vrsta brašna / Kopjar, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Resiga, Nives

Kopjar, Mirela

hrvatski

Antioksidativna aktivnost odabranih vrsta brašna

Cilj ovog istraživanja bila je usporedba antioksidativne aktivnosti različitih vrsta brašna (raž, ječam, heljda, žuti kukuruz i bijeli kukuruz) određena DPPH i ABTS metodom. Antioksidativna aktivnosti određena u ekstraktima brašna DPPH metodom je u rasponu od 20, 92 do 58, 95 μmol TE/100g i u rasponu od 54, 91 do 95, 32 μmol TE/100g za ABTS metodu. Najniža antioksidativna aktivnost određena je u žutom i bijelom kukuruzu. Najveću antioksidativnu aktivnost ima ječam, 58, 95 μmol TE/100g (DPPH metoda) te heljda, 95, 32 μmol TE/100g (ABTS metoda). Određivanje antioksidativne aktivnosti je također provedeno „QUENCHER“ metodom koja se zasniva na korištenju slobodnih radikala direktno u uzorcima, bez prethodne ekstrakcije. Uspoređene su vrijednosti antioksidativne aktivnosti dobivene u ekstraktima i direktno iz uzoraka. Uglavnom je antioksidativna aktivnost veća kada je primijenjena „QUENCHER“ metoda. Antioksidativna aktivnost određena ABTS metodom je veća u usporedbi sa DPPH antioksidativnom aktivnosti (neovisno o pripremi uzorka) vjerojatno zbog veće selektivnosti DPPH slobodnih radikala. Određene su i EC50 i ARP vrijednosti. Veća EC50 vrijednost određena je DPPH metodom. Niža EC50 vrijednost znači da je ARP vrijednost veća. Najnižu EC50 vrijednost imalo je heljdino brašno (5, 89 mg i 17, 38 mg za ABTS i DPPH metodu), odnosno najveću ARP vrijednost.

antioksidativna aktivnost ; DPPH ; ABTS ; brašno

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of selected types of flours

nije evidentirano

antioxidant activity ; DPPH ; ABTS ; flour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

21.10.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice