Antioksidativna aktivnost odabranih vrsta brašna (CROSBI ID 383639)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Resiga, Nives
Kopjar, Mirela
hrvatski
Antioksidativna aktivnost odabranih vrsta brašna
Cilj ovog istraživanja bila je usporedba antioksidativne aktivnosti različitih vrsta brašna (raž, ječam, heljda, žuti kukuruz i bijeli kukuruz) određena DPPH i ABTS metodom. Antioksidativna aktivnosti određena u ekstraktima brašna DPPH metodom je u rasponu od 20, 92 do 58, 95 μmol TE/100g i u rasponu od 54, 91 do 95, 32 μmol TE/100g za ABTS metodu. Najniža antioksidativna aktivnost određena je u žutom i bijelom kukuruzu. Najveću antioksidativnu aktivnost ima ječam, 58, 95 μmol TE/100g (DPPH metoda) te heljda, 95, 32 μmol TE/100g (ABTS metoda). Određivanje antioksidativne aktivnosti je također provedeno „QUENCHER“ metodom koja se zasniva na korištenju slobodnih radikala direktno u uzorcima, bez prethodne ekstrakcije. Uspoređene su vrijednosti antioksidativne aktivnosti dobivene u ekstraktima i direktno iz uzoraka. Uglavnom je antioksidativna aktivnost veća kada je primijenjena „QUENCHER“ metoda. Antioksidativna aktivnost određena ABTS metodom je veća u usporedbi sa DPPH antioksidativnom aktivnosti (neovisno o pripremi uzorka) vjerojatno zbog veće selektivnosti DPPH slobodnih radikala. Određene su i EC50 i ARP vrijednosti. Veća EC50 vrijednost određena je DPPH metodom. Niža EC50 vrijednost znači da je ARP vrijednost veća. Najnižu EC50 vrijednost imalo je heljdino brašno (5, 89 mg i 17, 38 mg za ABTS i DPPH metodu), odnosno najveću ARP vrijednost.
antioksidativna aktivnost ; DPPH ; ABTS ; brašno
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of selected types of flours
nije evidentirano
antioxidant activity ; DPPH ; ABTS ; flour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
21.10.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek