Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675366

Važnost poduzetničkih vještina za upravljanje rastućim IT poduzećima


Perić, Julia; Radić Sanja
Važnost poduzetničkih vještina za upravljanje rastućim IT poduzećima // Using Knowledge to Move from Recession to Properity / Umihanić, Bahrija ; Kurtić, Adil ; kokorović Jukan, Meldina ; Nuhanović, Amra (ur.).
Tuzla, Bosna i Hercegovina: Univerzitet u Tuzli, Ekonomski fakultet, Bosna i Hercegovina, 2013. str. 773-787 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Važnost poduzetničkih vještina za upravljanje rastućim IT poduzećima
(The Importance of Entrepreneurial Skills for Managing Fast Growing IT Companies)

Autori
Perić, Julia ; Radić Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Using Knowledge to Move from Recession to Properity / Umihanić, Bahrija ; Kurtić, Adil ; kokorović Jukan, Meldina ; Nuhanović, Amra - Tuzla, Bosna i Hercegovina : Univerzitet u Tuzli, Ekonomski fakultet, Bosna i Hercegovina, 2013, 773-787

Skup
3rd International Scientific Conference "Economy of Integration"

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 6-7.12.2013.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Rastuća IT mala i srednja poduzeća ; izazovi brzog rasta poduzeća ; poduzetničke vještine
(Growing IT small and medium sized companies ; challenges for fast growing company ; entrepreneurial skills)

Sažetak
Mala i srednja poduzeća predstavljaju srž konkurentnosti i razvoja svakog gospodarstva, no upravo zbog svoje veličine izloženi su različitim problemima koji su posebno vidljivi zadnjih nekoliko godina pogođenih recesijom. Nedostatak resursa, birokracija, neplaćena potraživanja, nemogućnost ulaganja u edukaciju i usavršavanje djelatnika te nedovoljna izvozna orijentacija samo su neki od tih problema. Hrvatska mala i srednja IT poduzeća većinom su izvoznici softvera, zbog čega većina nije osjetila prave posljedice recesije. IT djelatnost omogućava poduzećima plasiranje proizvoda bilo gdje u svijetu, jednostavnije pronalaženje investitora, ostvarivanje rasta i stvaranje novih radnih mjesta. Ova poduzeća rastu znatno brže od malih i srednjih poduzeća u ostalim djelatnostima zbog ugovaranja poslova velike vrijednosti i napretka tehnologije. No upravo brzina rasta, pogotovo ukoliko je nekontrolirana, može izazvati značajne probleme IT malim i srednjim poduzećima u područjima upravljanja promjenama, upravljanja sve većim brojem djelatnika i upravljanja inovacijama. Izazovi upravljanja rastućim poduzećima zahtijevaju i od voditelja i od djelatnika posjedovanje i izgradnju specifičnih vještina koja će omogućiti poduzeću da njihov rast bude stabilan, dugoročan i održiv. Ovaj rad naglašava važnost posjedovanja poduzetničkih vještina za uspješno upravljanje i stvaranje održivog rasta malih i srednjih poduzeća, s posebnim naglaskom na IT poduzeća u kojima većina voditelja i djelatnika posjeduje isključivo informatičku naobrazbu. Metodologija, korištena kako bi se identificirale poduzetničke vještine koje mogu unaprijediti i osigurati uspješno vođenje i dugoročno održiv rast malih i srednjih IT poduzeća, temelji se na teorijskom pregledu i kvalitativnom istraživanju. Svrha istraživanja, metodom intervjua i upitnika, je ispitati deset hrvatskih IT poduzeća i analizirati vezu između (ne)posjedovanja poduzetničkih vještina i uspješnosti vođenja IT poduzeća i snalaženja u turbulentnom poslovnom okruženju s kojim se suočava brzorastuća IT industrija. Analiza rezultata istraživanja pokazuje kako uska specijalizacija i nedostatak poduzetničkih vještina kod voditelja IT poduzeća vodi ka nekontroliranom rastu poduzeća i nesnalaženju u promjenama koje taj rast sa sobom nosi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
010-0101195-1007 - Procjenjivanje potencijala rasta malih i srednjih poduzeća (Vjekoslava Singer, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Julia Perić, (265620)