Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 67530

Praštanje i pomirenje u svjetlu Utjelovljenja


Baloban, Stjepan
Praštanje i pomirenje u svjetlu Utjelovljenja // Kateheza, 22 (2000), 1; 31-40 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Praštanje i pomirenje u svjetlu Utjelovljenja
(Forgiveness and Reconciliation in the Light of Incarnation)

Autori
Baloban, Stjepan

Izvornik
Kateheza (035-9007) 22 (2000), 1; 31-40

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Opraštanje; pomirenje; Utjelovljenje; pročišćenje povijesnog pamćenja; ispit savjesti pri kraju tisućljeća
(Forgiveness; reconciliation; Incarnation; cleansing of historical memory; a test of conscience; nearing the end of the millenium)

Sažetak
U tumačenju pojmova praštanje i pomirenje autor se u članku ograničava na jedan vid, tj. na to što može učiniti zajednica, prije svega kršćanska zajednica, u odnosu na opraštanje i pomirenje među kršćanima i ljudima općenito. Veliki doprinos buđenju svijesti opraštanja i pomirenja unutar Katoličke Crkve dao je papa Ivan Pavao II. Autor u prve dvije točke obrađuje tri snažne poruke Ivana Pavla II., koje su ujedno i središnje poruke u proslavi Jubilejske godine: “opraštamo i molimo za oproštenje”, “pročišćenje povijesnog pamćenja” i “ispit savjesti pri kraju tisućljeća”. U trećoj točki pokazuje se značenje i važnost kršćanske zajednice u stvaranju ozračja za opraštanje i pomirenje između pojedinaca i zajednica. Donose se rezultati sociološkog istraživanja u Hrvatskoj koji mogu djelomično osvijetliti spremnost građana i posebno katolika u Hrvatskoj za opraštanje i pomirenje. Završno se može ustvrditi da je o opraštanju i pomirenju potrebno razgovarati i raspravljati na svim razinama u Crkvi, a posebno u katehezi djece i mladih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
203001

Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Stjepan Baloban, (184212)