Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata (CROSBI ID 383621)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tadić, Maja
Kopjar, Mirela
hrvatski
Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata
U ovom radu ispitivan je utjecaj veličine čestica zelenog, žutog i crnog čaja (listići čaja i usitnjeni čaj) i ekstrakcijskog otapala na udio fenola, flavonoida, kondenziranih tanina, boju i antioksidativnu aktivnost. Najveći udio fenola (3, 823, 4, 226 i 6, 829 g/kg za zeleni, crni i žuti čaj) odrenen je ekstraktima dobivenim zakiseljenim metanola usitnjenih listića čajeva. Primjenom metanola kao ekstrakcijskog otapala udio fenola se smanjivao redom žuti > zeleni > crni čaj, a primjenom zakiseljenog metanola udio fenola se smanjivao redom žuti > crni > zeleni čaj, bez obzira na veličinu čestica čajeva za ekstrakciju. Udio flavonoida i kondenziranih tanina pratio je tendenciju udjela fenola. Najveće vrijednosti antioksidativne aktivnosti su odrenene u ekstraktima dobivenim ekstrakcijom sa zakiseljenim metanolom usitnjenih uzoraka, bez obzira na metodu odrenivanja (DPPH i ABTS). U radu je korištena za odrenivanje antioksidativne aktivnosti i „QUENCHER“ metoda kod koje se direktno suhi uzorak hrane tretira slobodnim radikalima (DPPH i ABTS). Rezultati antioksidativne aktivnosti „QUENCHER“ metode su usporeneni s rezultatima dobivenim nakon ekstrakcije sa zakiseljenim metanolom. Veće vrijednosti antioksidativne aktivnosti odrenene su u zelenom i žutom čaju primjenom „QUENCHER“ metode, za razliku od crnog čaja gdje je veća antioksidativna aktivnost odrenena u ekstraktu.
ekstrakti čajeva ; suhi listići čajeva ; fenoli ; antioksidativna aktivnost ; boja
nije evidentirano
engleski
Comparison of the antioxidant activity of dry leaves of green, yellow and black tea and their extracts
nije evidentirano
tea extracts ; dry tea leaves ; phenols ; antioxidant activity ; color
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
16.04.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek