Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata (CROSBI ID 383621)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tadić, Maja Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata / Kopjar, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Tadić, Maja

Kopjar, Mirela

hrvatski

Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata

U ovom radu ispitivan je utjecaj veličine čestica zelenog, žutog i crnog čaja (listići čaja i usitnjeni čaj) i ekstrakcijskog otapala na udio fenola, flavonoida, kondenziranih tanina, boju i antioksidativnu aktivnost. Najveći udio fenola (3, 823, 4, 226 i 6, 829 g/kg za zeleni, crni i žuti čaj) odrenen je ekstraktima dobivenim zakiseljenim metanola usitnjenih listića čajeva. Primjenom metanola kao ekstrakcijskog otapala udio fenola se smanjivao redom žuti > zeleni > crni čaj, a primjenom zakiseljenog metanola udio fenola se smanjivao redom žuti > crni > zeleni čaj, bez obzira na veličinu čestica čajeva za ekstrakciju. Udio flavonoida i kondenziranih tanina pratio je tendenciju udjela fenola. Najveće vrijednosti antioksidativne aktivnosti su odrenene u ekstraktima dobivenim ekstrakcijom sa zakiseljenim metanolom usitnjenih uzoraka, bez obzira na metodu odrenivanja (DPPH i ABTS). U radu je korištena za odrenivanje antioksidativne aktivnosti i „QUENCHER“ metoda kod koje se direktno suhi uzorak hrane tretira slobodnim radikalima (DPPH i ABTS). Rezultati antioksidativne aktivnosti „QUENCHER“ metode su usporeneni s rezultatima dobivenim nakon ekstrakcije sa zakiseljenim metanolom. Veće vrijednosti antioksidativne aktivnosti odrenene su u zelenom i žutom čaju primjenom „QUENCHER“ metode, za razliku od crnog čaja gdje je veća antioksidativna aktivnost odrenena u ekstraktu.

ekstrakti čajeva ; suhi listići čajeva ; fenoli ; antioksidativna aktivnost ; boja

nije evidentirano

engleski

Comparison of the antioxidant activity of dry leaves of green, yellow and black tea and their extracts

nije evidentirano

tea extracts ; dry tea leaves ; phenols ; antioxidant activity ; color

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

16.04.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice