Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka trehaloze na udio fenola, antioksidativnu aktivnost, boju i teksturu želea od naranče tijekom skladištenja (CROSBI ID 383617)

Ocjenski rad | diplomski rad

Turi, Josipa Utjecaj dodatka trehaloze na udio fenola, antioksidativnu aktivnost, boju i teksturu želea od naranče tijekom skladištenja / Kopjar, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Turi, Josipa

Kopjar, Mirela

hrvatski

Utjecaj dodatka trehaloze na udio fenola, antioksidativnu aktivnost, boju i teksturu želea od naranče tijekom skladištenja

U radu je istraživan utjecaj dodatka trehaloze na udio fenola, antioksidativnu aktivnost, boju i teksturu želea od naranče tijekom skladištenja od 135 dana. Vrijednosti istraživanih parametara ovisile su i o dodatku trehaloze (10%) i o pH vrijednosti uzoraka (3, 5, 3, 0 i 2, 6). Udio fenola u svim uzorcima nakon pripreme povećava se sa snižavanjem pH vrijednosti tako da je najveći udio fenola bio u želeima pri pH 2, 6 (1189, 95 i 1128, 84 mg/kg). Udio fenola u uzorku s dodatkom trehaloze pri pH 3, 5 nakon pripreme (976, 06 mg/kg) bio je veći nego u uzorku bez dodatka trehaloze (901, 85 mg/kg), dok je u uzorcima s dodatkom trehaloze i pH 3, 0 i 2, 6 udio fenola bio manji u odnosu na želee bez dodatka trehaloze. Tijekom skladištenja došlo je do smanjenja udjela fenola u svim uzorcima. Uzorci s dodatkom trehaloze imali su veći udio fenola, osim u želeu s pH 3, 5. Antioksidativna aktivnost svih uzoraka nakon pripreme bila je približno jednaka, bez obzira na dodatak trehaloze, pH i metodu određivanja. Od parametara teksture određeni su sila pucanja gela, lomljivost i adhezija. Smanjenjem pH vrijednosti sila pucanja se povećava, a lomljivost se smanjuje. Vrijednosti adhezije su bile znatno veće u uzorcima s pH 3, 0 i 2, 6.

fenoli ; antioksidativna aktivnost ; boja ; tekstura ; žele od naranče

nije evidentirano

engleski

Influence of trehalose addition on phenols, antioxidant activity, colour and texture of orange jellies during storage

nije evidentirano

phenols ; antioxidant activity ; colour ; texture ; orange jelly

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

08.03.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice