Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba fermentacijskih karakteristika dvaju sojeva pivskog kvasca na sladovini s različitim udjelima ekstrakta (CROSBI ID 383595)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dijana Petrić Usporedba fermentacijskih karakteristika dvaju sojeva pivskog kvasca na sladovini s različitim udjelima ekstrakta / Ivančić-Šantek, Mirela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Dijana Petrić

Ivančić-Šantek, Mirela

hrvatski

Usporedba fermentacijskih karakteristika dvaju sojeva pivskog kvasca na sladovini s različitim udjelima ekstrakta

Postupak proizvodnje piva sa sladovinom s visokim udjelom ekstrakta postao je atraktivna alternativa tradicijskom postupku proizvodnje zbog ekonomske isplativosti i kvalitete proizvedenog piva. Međutim većina pivskih kvasaca u sladovini s visokim udjelom ekstrakta raste slabije, fermentacije su spore i zaostaju neprevreli fermentabilni ugljikohidrati. U ovom radu proučavane su fermentacijske karakteristike dva soja pivskog kvasca, 12-2 i WT tijekom fermentacije sladovine s različitim sadržajem ekstrakta. Soj 12-2 dobiven evolucijskim inženjerstvom iz roditeljskog soja WT koji se koristi u komercijalnoj proizvodnji lager piva. Tijekom fermentacije sladovine s 25 % ekstrakta soj 12-2 je brže fermentirao fermentabilne ugljikohidrate, postigao veći stupanj prevrenja sladovine i povećao prinos etanola. Soj 12-2 brže je fermentirao sladovinu s 18 % ekstrakta i proizveo 1, 74 % (vol/vol) etanola više u odnosu na soj WT. Produženom aeracijom sladovine s vrlo visokim udjelom ekstrakta tijekom fermentacije sa sojem 12-2 postignut je veći stupanj prevrenja. Količina utrošenog slobodnog amino dušika se smanjivala s povećanjem sadržaje ekstrakta u sladovini.

sladovina s vrlo visokim udjelom ekstrakta; pivo; pivski kvasac; kisik; fermentacija

nije evidentirano

engleski

Comparison of fermentation characteristics of two brewer's yeast in wort with different gravity

nije evidentirano

high-gravity wort; beer; brewer's yeast; oxygen; fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

27.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija