Usporedba fermentacijskih karakteristika dvaju sojeva pivskog kvasca na sladovini s različitim udjelima ekstrakta (CROSBI ID 383595)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dijana Petrić
Ivančić-Šantek, Mirela
hrvatski
Usporedba fermentacijskih karakteristika dvaju sojeva pivskog kvasca na sladovini s različitim udjelima ekstrakta
Postupak proizvodnje piva sa sladovinom s visokim udjelom ekstrakta postao je atraktivna alternativa tradicijskom postupku proizvodnje zbog ekonomske isplativosti i kvalitete proizvedenog piva. Međutim većina pivskih kvasaca u sladovini s visokim udjelom ekstrakta raste slabije, fermentacije su spore i zaostaju neprevreli fermentabilni ugljikohidrati. U ovom radu proučavane su fermentacijske karakteristike dva soja pivskog kvasca, 12-2 i WT tijekom fermentacije sladovine s različitim sadržajem ekstrakta. Soj 12-2 dobiven evolucijskim inženjerstvom iz roditeljskog soja WT koji se koristi u komercijalnoj proizvodnji lager piva. Tijekom fermentacije sladovine s 25 % ekstrakta soj 12-2 je brže fermentirao fermentabilne ugljikohidrate, postigao veći stupanj prevrenja sladovine i povećao prinos etanola. Soj 12-2 brže je fermentirao sladovinu s 18 % ekstrakta i proizveo 1, 74 % (vol/vol) etanola više u odnosu na soj WT. Produženom aeracijom sladovine s vrlo visokim udjelom ekstrakta tijekom fermentacije sa sojem 12-2 postignut je veći stupanj prevrenja. Količina utrošenog slobodnog amino dušika se smanjivala s povećanjem sadržaje ekstrakta u sladovini.
sladovina s vrlo visokim udjelom ekstrakta; pivo; pivski kvasac; kisik; fermentacija
nije evidentirano
engleski
Comparison of fermentation characteristics of two brewer's yeast in wort with different gravity
nije evidentirano
high-gravity wort; beer; brewer's yeast; oxygen; fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
27.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb