Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Profil hlapljivih spojeva brokule (CROSBI ID 383593)

Ocjenski rad | diplomski rad

Periša, Nikolina Profil hlapljivih spojeva brokule / Radonić, Ani (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2013

Podaci o odgovornosti

Periša, Nikolina

Radonić, Ani

hrvatski

Profil hlapljivih spojeva brokule

U ovom radu istraživani su hlapljivi spojevi izolirani iz brokule (Brassica oleracea var. italica), povrća iz porodice kupusnjača (Brassicaceae), rod kupusi (Brassica). Kako je iz literature poznato da je brokula bogata fitokemikalijama, posebno organskim spojevima sa sumporom - glukozinolatima, pretpostavljeno je da bi glavni sastojci u smjesi hlapljivih spojeva trebali biti razgradni produkti glukozinolata, prvenstveno sulforafan kao razgradni produkt glavnog glukozinolata brokule – glukorafanina. Pripremljeni su izolati hlapljivih spojeva na tri različita načina kako je to dosad rađeno u istraživanjima glukozinolata jestivih i samoniklih biljaka iz porodice Brassicaceae u Zavodu za organsku kemiju: izolat dobiven vodenom destilacijom (destilat), izolat dobiven ekstrakcijom s diklormetanom nakon hidrolize glukozinolata endogenom mirozinazom (autolizat) i izolat dobiven ekstrakcijom s diklormetanom nakon hidrolize glukozinolata egzogenom mirozinazom (hidrolizat). Određivanje kemijskog sastava i sadržaja hlapljivih spojeva u izolatima provedeno je plinskom kromatografijom–spektrometrijom masa (GC/MS). Rezultati su pokazali da razgradni produkti glukozinolata nisu glavni sastojci hlapljivih izolata brokule. Sulforafan (4-(metilsulfinil)butil-izotiocijanat) koji se u literaturi navodi kao glavni razgradni produkt glukozinolata brokule, identificiran je u autolizatu i hidrolizatu, ali ne i u destilatu, što je i očekivano s obzirom na termolabilnost ovog spoja. U destilatu brokule je identificirano šest razgradnih produkata glukozinolata koji nastaju razgradnjom 5 glukozinolata: glukonasturtina (2-feniletil-izotiocijanat i 3-fenilpropanonitril), glukoerucina (erucin), glukonapina (but-3-en-1-il-izotiocijanat), 2-metilbutil glukozinolata (2-metilbutil-izotiocijanat) i sinigrina (alil-izotiocijanat). Ukupni udio ovih spojeva u uzorku je vrlo mali. U autolizatu i hidrolizatu brokule identificiran je samo jedan razgradni produkt glukozinolata – sulforafan, odnosno autolizat i hidrolizat sadrže samo jedan glukozinolat – glukorafanin. U sva tri uzorka hlapljivih spojeva brokule identificirani su spojevi nositelji tzv. zelenih mirisnih nota: (Z)-heks-3-en-1-ol, (E)-heks-2-en-1-ol i (E)-heks-2-en-1-al. Ukupni udio ovih spojeva u destilatu je visok, a u autolizatu i hidrolizatu vrlo visok. „Lisni alkohol“ (Z-heks-3-en-1-ol) je glavni predstavnik spojeva nositelja „zelenih mirisnih nota“ u uzorcima brokule.

brokula; vodena destilacija; ekstrakcija; enzimska hidroliza; sulforafan; GC/MS

nije evidentirano

engleski

Volatile compounds profiling of broccoli

nije evidentirano

broccoli; hydrodistillation; extraction; enzymatic hydrolysis; sulforaphane; GC/MS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

01.10.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija