Profil hlapljivih spojeva brokule (CROSBI ID 383593)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Periša, Nikolina
Radonić, Ani
hrvatski
Profil hlapljivih spojeva brokule
U ovom radu istraživani su hlapljivi spojevi izolirani iz brokule (Brassica oleracea var. italica), povrća iz porodice kupusnjača (Brassicaceae), rod kupusi (Brassica). Kako je iz literature poznato da je brokula bogata fitokemikalijama, posebno organskim spojevima sa sumporom - glukozinolatima, pretpostavljeno je da bi glavni sastojci u smjesi hlapljivih spojeva trebali biti razgradni produkti glukozinolata, prvenstveno sulforafan kao razgradni produkt glavnog glukozinolata brokule – glukorafanina. Pripremljeni su izolati hlapljivih spojeva na tri različita načina kako je to dosad rađeno u istraživanjima glukozinolata jestivih i samoniklih biljaka iz porodice Brassicaceae u Zavodu za organsku kemiju: izolat dobiven vodenom destilacijom (destilat), izolat dobiven ekstrakcijom s diklormetanom nakon hidrolize glukozinolata endogenom mirozinazom (autolizat) i izolat dobiven ekstrakcijom s diklormetanom nakon hidrolize glukozinolata egzogenom mirozinazom (hidrolizat). Određivanje kemijskog sastava i sadržaja hlapljivih spojeva u izolatima provedeno je plinskom kromatografijom–spektrometrijom masa (GC/MS). Rezultati su pokazali da razgradni produkti glukozinolata nisu glavni sastojci hlapljivih izolata brokule. Sulforafan (4-(metilsulfinil)butil-izotiocijanat) koji se u literaturi navodi kao glavni razgradni produkt glukozinolata brokule, identificiran je u autolizatu i hidrolizatu, ali ne i u destilatu, što je i očekivano s obzirom na termolabilnost ovog spoja. U destilatu brokule je identificirano šest razgradnih produkata glukozinolata koji nastaju razgradnjom 5 glukozinolata: glukonasturtina (2-feniletil-izotiocijanat i 3-fenilpropanonitril), glukoerucina (erucin), glukonapina (but-3-en-1-il-izotiocijanat), 2-metilbutil glukozinolata (2-metilbutil-izotiocijanat) i sinigrina (alil-izotiocijanat). Ukupni udio ovih spojeva u uzorku je vrlo mali. U autolizatu i hidrolizatu brokule identificiran je samo jedan razgradni produkt glukozinolata – sulforafan, odnosno autolizat i hidrolizat sadrže samo jedan glukozinolat – glukorafanin. U sva tri uzorka hlapljivih spojeva brokule identificirani su spojevi nositelji tzv. zelenih mirisnih nota: (Z)-heks-3-en-1-ol, (E)-heks-2-en-1-ol i (E)-heks-2-en-1-al. Ukupni udio ovih spojeva u destilatu je visok, a u autolizatu i hidrolizatu vrlo visok. „Lisni alkohol“ (Z-heks-3-en-1-ol) je glavni predstavnik spojeva nositelja „zelenih mirisnih nota“ u uzorcima brokule.
brokula; vodena destilacija; ekstrakcija; enzimska hidroliza; sulforafan; GC/MS
nije evidentirano
engleski
Volatile compounds profiling of broccoli
nije evidentirano
broccoli; hydrodistillation; extraction; enzymatic hydrolysis; sulforaphane; GC/MS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
01.10.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split