USPOREDBA KEMIJSKOG SASTAVA I BIOAKTIVNIH SASTOJAKA GLJIVA Agrocybe aegerita I Lentinus edodes (CROSBI ID 383538)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šandrk, Ivana
Beluhan, Sunčica
hrvatski
USPOREDBA KEMIJSKOG SASTAVA I BIOAKTIVNIH SASTOJAKA GLJIVA Agrocybe aegerita I Lentinus edodes
U radu su proučavani kemijski sastav i antioksidativna svojstva gljiva vrsta Agrocybe aegerita i Lentinus edodes. U ekstraktima dobivenim ekstrakcijom osušenih gljiva s vodom (hladnom, 25 oC i vrućom, 90 oC) te etanolom (40 oC) određivan je udjel ukupnih fenolnih sastojaka. Obje proučavane gljive su se pokazale kao dobar izvor proteina i ukupnih šećera, čiji je maseni udjel bio 29, 45 i 66, 18 mg/g (L. edodes), te 44, 22 i 61, 55 mg/g (A.aegerita). Ekstrakcijom s etanolom u objema je gljivama određen najveći udjel ukupnih fenolnih sastojaka (9, 29-9, 98 mg/g), zatim je slijedila ekstrakcija s vrućom vodom (8, 97-9, 56 mg/g) te naposljetku hladnom vodom (6, 54-7, 98 mg/g). Pri optimalnom vremenu (5 h) i temperaturi ekstrakcije (40 oC), udjel ukupnih fenolnih sastojaka bio je u A. aegerita (9, 48 mg/g), a u L. edodes (7, 43 mg/g). Rezultati istraživana su pokazali da su optimizacija ekstrakcijskog sredstva, vremena i temperature ekstrakcije ključni pri ekstrakciji ukupnih fenola u kultiviranim vrstama gljiva A. aegerita i L. edodes.
Agrocybe aegerita; antioksidativna svojstva; Lentinus edodes; kemijski sastav; udjel ukupnih fenola
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF MUSHROOMS Agrocybe aegerita AND Lentinus edodes
nije evidentirano
Agrocybe aegerita; Antioxidative properties; Chemical composition; Lentinus edodes; Total phenolic content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
23.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb