Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674686

Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus


Širanović, Dorotea
Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus
(Nutritive and antioxidative properties of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus AND Pleurotus citrinopileatus)

Autori
Širanović, Dorotea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23. 06

Godina
2011

Stranica
33

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
Antioksidativna svojstva; bukovače; kemijski sastav; ukupni fenolni sastojci
(Antioxidative properties; Oyster mushrooms; chemical composition; total phenolic)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti kemijski sastav i antioksidativna svojstva dviju gljiva iz porodice bukovača, vrsta Pleurotus ostreatus i Pleurotus citrinopileatus. U ekstraktima dobivenim ekstrakcijom osušenih gljivas vodom (hladnom i vrućom) te etanolom određivan je udjel ukupnih fenolnih sastojaka metodom po Folin-Ciocalteu. Obje proučavane gljive su se pokazale kao dobar izvor proteina i ukupnih šećera, čiji je maseni udjel bio 23, 15 i 63.35 mg/g (P. ostreatus), te 35, 21 i 58, 76 mg/g (P.citrinopileatus). Ekstrakcijom s vrućom vodom u objema je gljivama dobiven najveći udjel ukupnih fenolnih sastojaka (10, 87-12, 45 mg/g), zatim je slijedila ekstrakcija s etanolom (7, 29-8, 75 mg/g) te naposljetku hladna voda (6, 31-7, 56 mg/g). Pri optimalnom vremenu i temperaturi ekstrakcije udjel ukupnih fenolnih sastojaka bio je: P. ostreatus (7.98 mg/g ; 300 min pri 40 oC) i P. citrinopileatus (10.46 mg/g ; 300 min pri 40 oC). Dokazano je da su vrijeme i temperatura ekstrakcije ključni pri ekstrakciji ukupnih fenola u kultiviranim vrstama bukovača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Božidar Šantek, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb