Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus (CROSBI ID 383537)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Širanović, Dorotea
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus
Cilj ovog rada bio je odrediti kemijski sastav i antioksidativna svojstva dviju gljiva iz porodice bukovača, vrsta Pleurotus ostreatus i Pleurotus citrinopileatus. U ekstraktima dobivenim ekstrakcijom osušenih gljivas vodom (hladnom i vrućom) te etanolom određivan je udjel ukupnih fenolnih sastojaka metodom po Folin-Ciocalteu. Obje proučavane gljive su se pokazale kao dobar izvor proteina i ukupnih šećera, čiji je maseni udjel bio 23, 15 i 63.35 mg/g (P. ostreatus), te 35, 21 i 58, 76 mg/g (P.citrinopileatus). Ekstrakcijom s vrućom vodom u objema je gljivama dobiven najveći udjel ukupnih fenolnih sastojaka (10, 87-12, 45 mg/g), zatim je slijedila ekstrakcija s etanolom (7, 29-8, 75 mg/g) te naposljetku hladna voda (6, 31-7, 56 mg/g). Pri optimalnom vremenu i temperaturi ekstrakcije udjel ukupnih fenolnih sastojaka bio je: P. ostreatus (7.98 mg/g ; 300 min pri 40 oC) i P. citrinopileatus (10.46 mg/g ; 300 min pri 40 oC). Dokazano je da su vrijeme i temperatura ekstrakcije ključni pri ekstrakciji ukupnih fenola u kultiviranim vrstama bukovača.
antioksidativna svojstva; bukovače; kemijski sastav; ukupni fenolni sastojci
nije evidentirano
engleski
Nutritive and antioxidative properties of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus AND Pleurotus citrinopileatus
nije evidentirano
antioxidative properties; Oyster mushrooms; chemical composition; total phenolic
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
23.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb