Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize svijetlog piva (CROSBI ID 383523)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kreč, Elizabeta Fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize svijetlog piva / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Kreč, Elizabeta

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize svijetlog piva

U ovom su radu provedene fizikalno-kemijske analize, istraživana je mikrobiološka ispravnost, te naposljetku senzorska ocjena uzoraka piva. Fizikalno-kemijske analize su pokazale da je ispitivano pivo bilo izvrsne kakvoće, jer su svi ispitivani parametri, koji su važni za kakvoću piva (alkohol i ekstrakt (5, 25% v/v), boja (7, 30 EBC), pH (4, 36), koloidna stabilnost, udjel diacetila, te koncentracija CO2 i O2) bili u skladu s propisima. Mikrobiološka ispitivanja su pokazala da nisu bile prisutne bekterije iz rodova Lactobacillus i Pediociccus, koje su najčešći zagađivači piva. Uživanje u pivu može se izraziti mnogim osjetima. Udjel alkohola, nutritivna vrijednost, boja, bistroća, izostajanje mutnoće i nekontroliranog pjenjenja, te nastajanje i održavanje čvrste pjene, pridonose uživanju u pivu, ali su okus, miris i aroma parametri koji određuju prihvatljivost gotovog proizvoda. Senzorskom analizom uzoraka piva, ocjenjivanjem uzoraka ocjenama od 1 do 5, pivo je ocijenjeno prosječnom ocjenom vrlo dobar (4).

fizikalno-kemijske analize; mikrobiologija piva; pivo; senzorske analize

nije evidentirano

engleski

Physical and chemical, microbiological and sensory analysis of light beer quality assurance

nije evidentirano

physical and chemical analysis; beer microbiology; beer; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

10.11.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano