Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674547

USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE


Pavlović, Margareta
USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE
(COMPARISON OF METHODS FOR DETERMINATION OF TOTAL ANTHOCYANINS IN FRUITS OF SOUR CHERRY MARASCA)

Autori
Pavlović, Margareta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Veljača, 2013

Godina
2013

Stranica
33

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
Višnja maraska; antocijani; simpl metoda; pH diferencijalna metoda; metoda izbjeljivanjem
(Sour cherry marasca; anthocyanins; simpl metod; pH differential method; metod by bleaching)

Sažetak
Višnja maraska autohtona je sorta višnje ĉija karakteristiĉna tamno crvena boja potjeĉe od antocijana prirodnih biljnih pigmenata. Prema kemijskoj strukturi antocijani spadaju u skupinu flavonoida, a budući da su prisutni u kationskoj formi vrlo su nestabilni i podloži brojnim utjecajima kao što su povišena temperatura, kisik, pH vrijednost, svijetlo, ionizirajuće zraĉenje, askorbinska kiselina, vodikov peroksid, sumporni dioksid, šećeri i produkti njihove razgradnje te ioni metala Za ekstrakciju antocijana primjenjuju se razliĉite vrste otapala, a vrlo ĉesto otapala za ekstrakciju sadrže i male koncentracije kiselina poput HCl, mravlje, octene i sl. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj primjene razliĉitih ekstrakcijskih otapala sa i bez dodatka kiseline na izolaciju antocijana iz plodova višnje maraske, te razlike u koncentraciji antocijana u ovisnosti o primjenjenoj metodi odreĊivanja. Rezultati su pokazali da se najveća koncentracija antocijana izolira primjenom etanola s 0, 1% HCl, a kao najuĉinkovitija metoda odreĊivanja pokazala se pH diferencijalna metoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Verica Dragović-Uzelac, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb