Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE (CROSBI ID 383510)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pavlović, Margareta USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Pavlović, Margareta

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE

Višnja maraska autohtona je sorta višnje ĉija karakteristiĉna tamno crvena boja potjeĉe od antocijana prirodnih biljnih pigmenata. Prema kemijskoj strukturi antocijani spadaju u skupinu flavonoida, a budući da su prisutni u kationskoj formi vrlo su nestabilni i podloži brojnim utjecajima kao što su povišena temperatura, kisik, pH vrijednost, svijetlo, ionizirajuće zraĉenje, askorbinska kiselina, vodikov peroksid, sumporni dioksid, šećeri i produkti njihove razgradnje te ioni metala Za ekstrakciju antocijana primjenjuju se razliĉite vrste otapala, a vrlo ĉesto otapala za ekstrakciju sadrže i male koncentracije kiselina poput HCl, mravlje, octene i sl. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj primjene razliĉitih ekstrakcijskih otapala sa i bez dodatka kiseline na izolaciju antocijana iz plodova višnje maraske, te razlike u koncentraciji antocijana u ovisnosti o primjenjenoj metodi odreĊivanja. Rezultati su pokazali da se najveća koncentracija antocijana izolira primjenom etanola s 0, 1% HCl, a kao najuĉinkovitija metoda odreĊivanja pokazala se pH diferencijalna metoda.

višnja maraska; antocijani; simpl metoda; pH diferencijalna metoda; metoda izbjeljivanjem

nije evidentirano

engleski

COMPARISON OF METHODS FOR DETERMINATION OF TOTAL ANTHOCYANINS IN FRUITS OF SOUR CHERRY MARASCA

nije evidentirano

sour cherry marasca; anthocyanins; simpl metod; pH differential method; metod by bleaching

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

01.01.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija