USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE (CROSBI ID 383510)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pavlović, Margareta
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE
Višnja maraska autohtona je sorta višnje ĉija karakteristiĉna tamno crvena boja potjeĉe od antocijana prirodnih biljnih pigmenata. Prema kemijskoj strukturi antocijani spadaju u skupinu flavonoida, a budući da su prisutni u kationskoj formi vrlo su nestabilni i podloži brojnim utjecajima kao što su povišena temperatura, kisik, pH vrijednost, svijetlo, ionizirajuće zraĉenje, askorbinska kiselina, vodikov peroksid, sumporni dioksid, šećeri i produkti njihove razgradnje te ioni metala Za ekstrakciju antocijana primjenjuju se razliĉite vrste otapala, a vrlo ĉesto otapala za ekstrakciju sadrže i male koncentracije kiselina poput HCl, mravlje, octene i sl. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj primjene razliĉitih ekstrakcijskih otapala sa i bez dodatka kiseline na izolaciju antocijana iz plodova višnje maraske, te razlike u koncentraciji antocijana u ovisnosti o primjenjenoj metodi odreĊivanja. Rezultati su pokazali da se najveća koncentracija antocijana izolira primjenom etanola s 0, 1% HCl, a kao najuĉinkovitija metoda odreĊivanja pokazala se pH diferencijalna metoda.
višnja maraska; antocijani; simpl metoda; pH diferencijalna metoda; metoda izbjeljivanjem
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF METHODS FOR DETERMINATION OF TOTAL ANTHOCYANINS IN FRUITS OF SOUR CHERRY MARASCA
nije evidentirano
sour cherry marasca; anthocyanins; simpl metod; pH differential method; metod by bleaching
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
01.01.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb