Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PRIPRAVA VISOKO VODLJIVIH ELEKTROAKTIVNIH POLIMERNIH KOMPOZITA ZA KONSTRUKCIJU SAVITLJIVIH SUPERKONDENZATORA (CROSBI ID 773642)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Burmas, Bruno ; Gergorić, Marino ; Šarić, Manuel PRIPRAVA VISOKO VODLJIVIH ELEKTROAKTIVNIH POLIMERNIH KOMPOZITA ZA KONSTRUKCIJU SAVITLJIVIH SUPERKONDENZATORA // Rektorova nagrada 2013.. 2013.

Podaci o odgovornosti

Burmas, Bruno ; Gergorić, Marino ; Šarić, Manuel

hrvatski

PRIPRAVA VISOKO VODLJIVIH ELEKTROAKTIVNIH POLIMERNIH KOMPOZITA ZA KONSTRUKCIJU SAVITLJIVIH SUPERKONDENZATORA

Uzorci polianilina pripravljeni su kemijskom sintezom (PANI1) i kemijskom sintezom uz prisustvo polimernih klica (PANI2). Dobiveni polianilin nanesen je na podlogu od platine i ugljičnog vlakna te je provedeno detaljno ispitivannje materijala u troelektrodnom sustavu korištenjem niza metoda: ciklička voltametrija, elektrokemijska impedancijska spektroskopija (EIS), Vis spektrometrija, kvarc kristalna nano vaga (QCNB), metoda četiri kontakta i skenirajuća elektronska mikroskopija (SEM). Značajna razlike u strukturi PANI1 i PANI2 nije uočena osim što je SEM pokazao da postoje razlike u morfologiji ova dva materijala. Dobiveni polianilinski materijal pokazuje visoku vodljivost (24, 5 S cm-1). Ciklička voltametrija i QCNB su pokazale da se pri polarizaciji ispitivanog materijala odvija brza redoks reakcija praćena izmjenom protuiona. Napravljeni su simetrični kondenzatori od polianilina nanesenog na podlogu od Pt (Kondenzator1) gdje je kao osnovni elektrolit korištena kloridna kiselina i polianilina nanesenog na podlogu od ugljikovog platna (Kondenzator2) gdje je kao osnovni elektrolit korištena Nafionska membrana. U slučaju Kondenzatora2 Nafion® ima dodatnu ulogu dopanta, što osigurava vodljivost polianilina. Kondenzatori su ispitani cikličnom voltametrijom, EIS metodom i kronoamperometrijom. Kod Kondenzatora1 dobiven je veći specifični kapacitet u odnosu na Kondenzator2, ali razlika nije značajna, što je jako dobar rezultat s obzirom da su za dopiranje polianilina u Kondenzatoru2 korištene su sulfonske skupine na polimernom lancu. Kondenzator 2 je u potpunosti izrađen od materijala koji mu omogućuje savitljivost te pokazuje značajnu stabilnost svojstava unutar 1000 ciklusa punjenja i pražnjenja kod konstantne struje.

superkondenzator; polianilin; Nafion

nije evidentirano

engleski

PREPARATION OF HIGHLY CONDUCTIVE ELECTROACTIVE POLYMER COMPOSITS FOR FLEXIBLE SUPERCAPACITOR APPLICATION

nije evidentirano

supercapacitor; polyaniline; Nafion

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Rektorova nagrada 2013.

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemija, Kemijsko inženjerstvo