Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674308

"Veze Siscije /Siska s Vatikanom".


Neralić, Jadranka
"Veze Siscije /Siska s Vatikanom". // Međunarodni znanstveni skup "Antiqua Fides"
Sisak, Hrvatska, 2010. (predavanje, neobjavljeni rad, ostalo)


Naslov
"Veze Siscije /Siska s Vatikanom".
(Relations of Siscia / Sisak with the Vatican)

Autori
Neralić, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo

Skup
Međunarodni znanstveni skup "Antiqua Fides"

Mjesto i datum
Sisak, Hrvatska, 3. - 4. 12. 2010.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Sisak; srednjovjekovni diplomatički izvori; Vatikanski tajni arhiv; Kongregacija za Širenje vjere; Vatikanska apostolska knjižnica; Apostolske nuncijature Graz; Vienna; Germania;
(Sisak; medieval diplomatic sources; Vatican secret archives; Congregation Propaganda Fide; Vatican apostolic library; Apostolic Nunziature Graz; Vienna; Germania;)

Sažetak
Najstarije vijesti o Sisciji iz djela antičkih, kasnoantičkih i srednjovjekovnih geografa, povjesničara i pjesnika nalazimo u rukopisnim kodeksima biblioteke švedske kraljice Kristine, koja je za Vatikansku biblioteku otkupljena 1689. godine (označeni su signaturom Regin. lat.) ; kodeksima iz bogate i dragocjene biblioteke vojvode Federica di Montefeltre iz Urbina koja je otkupljena 1657. godine (označeni su signaturom Urbin. lat.), kodeksima iz biblioteke Barberini koja je za Vatikansku biblioteku otkupljena 1902. godine (označeni su signaturom Barb. Lat.), te fondu latinskih i grčkih rukopisnih kodeksa koji nose signature Vat. gr. odnosno Vat. lat. Za razdoblje kasnoga srednjeg i ranoga novog vijeka podatke o Sisku ćemo naći u nekoliko važnih serija Tajnoga vatikanskog arhiva: prije svega u seriji Registara molbi (Registra supplicarum) koje vjernici iz kršćanskih zemalja upućuju papi i uredima Rimske kurije, zatim u seriji registara papinih pisama (Reg.Vat., Reg. Lat.), od 15. stoljeća dobro vođenih registara ceremonija zaređivanja (Registra Formatarum) koje vodi Apostolska komora. Vijesti o veličanstvenoj pobjedi nad Turskom vojskom i dramatična događanja tijekom opsade zabilježene su u nekoliko pisama koja su poslana u Državno Tajništvo i Apostolske nuncijature "Germania" "Graz", "Vienna" i "Venezia". U radu su izabrani dragocjeni podaci koji osvjetljavaju antičku, srednjovjekovnu i ranomodernu povijest grada Siscije, njegove biskupije, svećenstva i uglednika, te ulogu Siska u obrani protiv Turaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190610-0588 - Crkveno-kulturna povijest hrvatskog srednjovjekovlja (Jadranka Neralić, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jadranka Neralić, (127411)