Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

GLUKOZINOLATI POVRĆA RODA BRASSICA: SADRŽAJ I ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL (CROSBI ID 383487)

Ocjenski rad | diplomski rad

Anđić, Andrea GLUKOZINOLATI POVRĆA RODA BRASSICA: SADRŽAJ I ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL / Radonić, Ani (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2013

Podaci o odgovornosti

Anđić, Andrea

Radonić, Ani

hrvatski

GLUKOZINOLATI POVRĆA RODA BRASSICA: SADRŽAJ I ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL

U ovom radu istraživani su glukozinolati pet vrsta povrća roda Brassica, porodica Brassiceae: brokule (Brassica oleracea var. italica), raštike (Brassica oleracea var. acephala), kelja (Brassica oleracea var. sabauda), bijelog i crvenog kupusa (Brassica oleracea var. capitata L.). Cilj rada bio je odrediti sadržaj ukupnih glukozinolata u navedenom povrću te istražiti antioksidacijski potencijal različitih ekstrakata povrća sa najvećim sadržajem glukozinolata. Za određivanje ukupnih glukozinolata korištena je brza i jednostavna spektrofotometrijska metoda - fericijanid metoda. Pri tom je kao standard korišten komercijalno dostupan čisti glukozinolat - sinigrin. U skladu s očekivanjima, sve istraživane kupusnjače sadrže glukozinolate, ali u različitim količinama. Glukozinolatima najbogatija je brokula, slijede bijeli kupus, kelj, crveni kupus te glukozinolatima najsiromašnija raštika. Dobiveni rezultati predstavljaju prvi korak u istraživanju glukozinolata, odnosno ukazuju na prisustvo ove grupe spojeva u povrću roda Brassica. Daljnja istraživanja treba usmjeriti ka kvalitativnoj analizi pojedinačnih, intaktnih glukozinolata i produkata njihove razgradnje, a posebno ka istraživanju biološke aktivnosti ovih spojeva. Budući da brokula sadrži najviše glukozinolata, u daljnjem istraživanju određen je antioksidacijski potencijal različitih ekstrakata brokule (destilata, autolizata, hidrolizata i vodenog ekstrakta). Antioksidacijska svojstva istražena su metodom vezivanja slobodnog DPPH radikala (DPPH metoda). Korištene su različite koncentracije ekstrakata tj antioksidansa. Rezultati istraživanja prikazani su grafički i to na dva načina, kao ovisnost postotka redukcije DPPH radikala o koncentraciji antioksidansa i kao ovisnost brzine uklanjanja DPPH radikala uz dodatak različitih koncentracija antioksidansa. Svi istraženi ekstrakti brokule, bez obzira na način pripreme, pokazali su antioksidacijska svojstva u cijelom rasponu ispitanih koncentracija. Antioksidacijski potencijali hidrolizata i vodenog ekstrakta su, u cijelom rasponu koncentracija, bolji od od antioksidacijskih potencijala destilata i autolizata. Svi ekstrakti brokule vezuju DPPH radikal i tako ga uklanjaju iz otopine što rezultira padom apsorbancije. Detaljnije istraživanje antioksidacijskog djelovanja smjesa spojeva kao što su ekstraki brokule, kao i pravilna procjena tog djelovanja, zahtijeva korištenje više različitih metoda određivanja antioksidacijskog djelovanja.

Brassica povrće; glukozinolati; sadržaj; fericijanid metoda; antioksidacijski potencijal; DPPH metoda

nije evidentirano

engleski

Glucosinolates of Brassica vegetables: content and antioxidant potential

nije evidentirano

Brassica vegetables; glucosinolates; content; ferricyanide method; antioxidant potential; DPPH method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

15.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija