Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674253

"Marija Zvijezda i Rim".


Neralić, Jadranka
"Marija Zvijezda i Rim". // Međunarodni znanstveni skup "Trapisti u Banjoj Luci - Europa u Bosni i Hercegovini. U povodu 140. obljetnice trapističke opatije "Marija Zvijezda u Banjoj Luci i 100. obljetnice smrti njenog utemeljitelja o. Franza Pfannera"
Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2009. (predavanje, neobjavljeni rad, ostalo)


Naslov
"Marija Zvijezda i Rim".
("Maria Zvijezda Trappist monastery and Rome")

Autori
Neralić, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo

Skup
Međunarodni znanstveni skup "Trapisti u Banjoj Luci - Europa u Bosni i Hercegovini. U povodu 140. obljetnice trapističke opatije "Marija Zvijezda u Banjoj Luci i 100. obljetnice smrti njenog utemeljitelja o. Franza Pfannera"

Mjesto i datum
Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 18.-20. 06. 2009.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Trapisti; cisterciti; opatija Marija Zvijezda; Banja Luka; Rim; opatija Tre Fontane; Vatikanski tajni arhiv; Apostolska nuncijatura Beč;
(Trappists; Cistericians; Maria Zvijezda monastery; Banja Luka; Rome; Tre Fontane abbey; Vatican Secret Archives; Apostolic nunziature Vienna;)

Sažetak
Svjedočanstva o vezama oca Pfannera i banjalučkoga trapističkog samostana Marija Zvijezda tijekom prvih deset godina postojanja sa Rimom, prokuratorima i opatima Trapističkog reda pri samostanu Tre Fontane, rimskom Kurijom i njenim osobljem ponajprije treba potražiti u velikom fondu Kongregacije za biskupe i redovnike (Congregazione di vescovi e regolari) Tajnoga vatikanskog arhiva. Iz najranijeg perioda međusobnih odnosa nalazimo tek dokumente koji se odnose na molbe oca Pfannera da mu se odobri povećanje broja svećenika i postulanata. Drugu veliku skupinu svjedočanstava o vezama banjalučke opatije Marija Zvijezda s Rimskom kurijom nalazimo među dokumentima koji se odnose na aktivnosti apostolskih vizitatora i državnih tajnika tijekom prva dva desetljeća 20. stoljeća, a pohranjeni su u fondu Arhiva Apostolske nuncijature u Beču (Archivio della Nunziatura di Vienna) Državnoga Tajništva. Ako je suditi po njihovom sadržaju, to su svakako bile godine velikih teškoća za zajednicu, pune međusobnih sukoba i sukoba sa zajednicom fratara Franjevaca na Petričevcu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190610-0588 - Crkveno-kulturna povijest hrvatskog srednjovjekovlja (Jadranka Neralić, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jadranka Neralić, (127411)