Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674192

Učinak genotipa na antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih fenola u zrnu kukuruza šećerca


Špoljarić Marković, Sanja; Ledenčan, Tatjana; Sudar, Rezica; Šimić, Domagoj; Mijić, Zlatko
Učinak genotipa na antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih fenola u zrnu kukuruza šećerca // Zbornik sažetaka 6. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2013. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 674192 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak genotipa na antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih fenola u zrnu kukuruza šećerca
(Genotype effect on antioxidant activity and phenol content in kernals of sweet corn)

Autori
Špoljarić Marković, Sanja ; Ledenčan, Tatjana ; Sudar, Rezica ; Šimić, Domagoj ; Mijić, Zlatko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 6. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2013

ISBN
978-953-6485-31-4

Skup
6. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 06.-08.11.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kukuruz šećerac; antioksidacijska aktivnost; ukupni fenoli
(sweet corn; antioxidant activity; phenol content)

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja kukuruza šećerca u Hrvatskoj posljednjih je godina u stalnom porastu. Trend promišljanja funkcionalne hrane prepoznaje kukuruz šećerac kao namirnicu koja sadrži značajne količine biološki aktivnih komponenti. Fenolni spojevi imaju izraženu antioksidacijsku aktivnost i važni su u prevenciji različitih bolesti uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala. Cilj ovog rada bio je analizirati razlike u sadržaju ukupnih fenola u zrnu i antioksidacijskoj aktivnosti između sugary (su) i shrunken (sh) skupine hibrida kukuruza šećerca, te razlike između hibrida unutar svake skupine. Istraživanje je provedeno na pet su i pet sh hibrida u 2011. godini. Sadržaj ukupnih fenola u zrnu i antioksidacijska aktivnost analizirani su tijekom tehnološke zriobe - 17., 19., 21., 23. i 25. dan nakon kontrolirane oplodnje. Ukupni fenoli određeni su spektrofotometrijski, modificiranom metodom Singletona i Rossia (1965.) i izraženi kao ekvivalent galne kiseline u suhoj tvari (mgGEA/100g ST). Antioksidacijska aktivnost analizirana je pomoću DPPH radikala (Brand- Williams i sur., 1995) i izražena u mgGEA/100g ST. Hibridi sh tipa mutacije endosperma imali su značajno veći prosječni sadržaj fenola (291 mgGEA/100g ST) u odnosu na su hibride (222 mgGEA/100g ST). Dobivene su visokoopravdane razlike u sadržaju ukupnih fenola između hibrida unutar obje skupine. Najviši sadržaj fenola po skupinama imali su hibridi OS 258su (258 mgGEA/100g ST) i Bc sh (304 mgGEA/100g ST). Kod hibrida sh skupine tijekom zriobe došlo je do značajnog smanjenja prosječnog sadržaja ukupnih fenola. Prosječna antioksidacijska aktivnost nije se značajno razlikovala između su i sh skupine hibrida. Također, nisu dobivene značajne razlike u antioksidacijskoj aktivnosti između hibrida unutar pojedine skupine. Najveću antioksidacijsku aktivnost imao je hibrid OS 254su ( 321 mgGEA/100g ST) a najmanju hibrid OS exp1 sh (226 mgGEA/100g ST). Tijekom zriobe došlo je do značajnog povećanja antioksidacijske aktivnosti sh skupine hibrida. Nije utvrđena značajna korelacijska povezanost između sadržaja ukupnih fenola u zrnu i antioksidacijske aktivnosti (r= 0, 14). Dobiveni rezultati ukazuju na važnu ulogu nefenolnih spojeva u ukupnoj antioksidacijskoj aktivnosti. Razlike u potencijalnom zdravstvenom benefitu između genotipova kukuruza šećerca ne mogu se procijeniti samo na osnovu sadržaja ukupnih fenola u zrnu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730463-0256 - Oplemenjivanje kukuruza šećerca na kvalitet zrna i prinos (Ledenčan, Tatjana, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Tatjana Ledenčan (autor)

Avatar Url Domagoj Šimić (autor)

Avatar Url Rezica Sudar (autor)

Avatar Url Zlatko Mijić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Špoljarić Marković, Sanja; Ledenčan, Tatjana; Sudar, Rezica; Šimić, Domagoj; Mijić, Zlatko
Učinak genotipa na antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih fenola u zrnu kukuruza šećerca // Zbornik sažetaka 6. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2013. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Špoljarić Marković, S., Ledenčan, T., Sudar, R., Šimić, D. & Mijić, Z. (2013) Učinak genotipa na antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih fenola u zrnu kukuruza šećerca. U: Matotan, Z. & Haramija, J. (ur.)Zbornik sažetaka 6. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo.
@article{article, year = {2013}, keywords = {kukuruz \v{s}e\'{c}erac, antioksidacijska aktivnost, ukupni fenoli}, isbn = {978-953-6485-31-4}, title = {U\v{c}inak genotipa na antioksidacijsku aktivnost i sadr\v{z}aj ukupnih fenola u zrnu kukuruza \v{s}e\'{c}erca}, keyword = {kukuruz \v{s}e\'{c}erac, antioksidacijska aktivnost, ukupni fenoli}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }
@article{article, year = {2013}, keywords = {sweet corn, antioxidant activity, phenol content}, isbn = {978-953-6485-31-4}, title = {Genotype effect on antioxidant activity and phenol content in kernals of sweet corn}, keyword = {sweet corn, antioxidant activity, phenol content}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font