Razgradni produkti glukozinolata brokule (CROSBI ID 383457)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jurić, Katarina
Radonić, Ani
Zekić, Marina
hrvatski
Razgradni produkti glukozinolata brokule
U ovom radu istraživani su hlapljivi spojevi izolirani iz brokule (Brassica oleracea var. italica), povrća iz porodice kupusnjača (Brassicaceae), rod kupusi (Brassica). Kako je iz literature poznato da je brokula bogata fitokemikalijama, posebno organskim spojevima sa sumporom - glukozinolatima, pretpostavljeno je da bi glavni sastojci u smjesi hlapljivih spojeva trebali biti razgradni produkti glukozinolata, prvenstveno sulforafan kao razgradni produkt glavnog glukozinolata brokule – glukorafanina. Izolacija razgradnih produkata glukozinolata provedena je dvjema metodama, vodenom destilacijom direktno iz biljnog materijala i ekstrakcijom nakon provedene enzimske hidrolize endogenom mirozinazom. Određivanje kemijskog sastava i sadržaja hlapljivih spojeva u ekstraktima provedeno je plinskom kromatografijom – spektrometrijom masa (GC/MS). Broj identificiranih razgradnih spojeva glukozinolata, kao i njihov udio u oba ekstrakta, destilatu i autolizatu, je zanemarivo mali. U destilatu brokule identificirana su samo dva razgradna produkta glukozinolata, 5-(metiltio)pentanonitril (trivijalnog imena erucin-nitril) i 3-(metiltio)propil-izotocijanat (trivijalno iberverin), a u autolizatu tri razgradna produkta glukozinolata, but-3-enil-izotiocijanat, 3-heksadecenonitril i 5-(metiltio)pentanonitril. U ekstraktima brokule dobivenim na opisane načine nije identificiran 4-(metilsulfinil)butil-izotiocijanat, odnosno sulforafan. Ipak, u destilatu i autolizatu brokule identificirani su drugi spojevi sa sumporom koji najvjerojatnije nastaju razgradnjom alpha-aminokiseline (+)-S-metil-L-cistein sulfoksida, prisutne u svom povrću roda Brassica, i termolabilnog sulforafana: dimetil-disulfid, dimetil-trisulfid, metil(metiltio)metil-disulfid i dimetil-tetrasulfid. Ukupni udio ovih spojeva veći je u destilatu nego u autolizatu, a količinski najvažniji među njima je dimetil-trisulfid. Glavni sastojci destilata i autolizata brokule su karboksilne kiseline, tzv. masne kiseline (posebno heksadekanska ili palmitinska kiselina) i njihovi esteri (posebno etil-linolenat), a njihov ukupni udio veći je u autolizatu nego u destilatu.
Brassica oleracea var. italica; brokula; glukozinolati; razgradni produkti; GC/MS
nije evidentirano
engleski
Glucosinolate degradation products from broccoli
nije evidentirano
Brassica oleracea var. italica; broccoli; glucosinolates; degradation products; GC/MS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
21.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split