Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razgradni produkti glukozinolata brokule (CROSBI ID 383457)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jurić, Katarina Razgradni produkti glukozinolata brokule / Radonić, Ani (mentor); Zekić, Marina (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2011

Podaci o odgovornosti

Jurić, Katarina

Radonić, Ani

Zekić, Marina

hrvatski

Razgradni produkti glukozinolata brokule

U ovom radu istraživani su hlapljivi spojevi izolirani iz brokule (Brassica oleracea var. italica), povrća iz porodice kupusnjača (Brassicaceae), rod kupusi (Brassica). Kako je iz literature poznato da je brokula bogata fitokemikalijama, posebno organskim spojevima sa sumporom - glukozinolatima, pretpostavljeno je da bi glavni sastojci u smjesi hlapljivih spojeva trebali biti razgradni produkti glukozinolata, prvenstveno sulforafan kao razgradni produkt glavnog glukozinolata brokule – glukorafanina. Izolacija razgradnih produkata glukozinolata provedena je dvjema metodama, vodenom destilacijom direktno iz biljnog materijala i ekstrakcijom nakon provedene enzimske hidrolize endogenom mirozinazom. Određivanje kemijskog sastava i sadržaja hlapljivih spojeva u ekstraktima provedeno je plinskom kromatografijom – spektrometrijom masa (GC/MS). Broj identificiranih razgradnih spojeva glukozinolata, kao i njihov udio u oba ekstrakta, destilatu i autolizatu, je zanemarivo mali. U destilatu brokule identificirana su samo dva razgradna produkta glukozinolata, 5-(metiltio)pentanonitril (trivijalnog imena erucin-nitril) i 3-(metiltio)propil-izotocijanat (trivijalno iberverin), a u autolizatu tri razgradna produkta glukozinolata, but-3-enil-izotiocijanat, 3-heksadecenonitril i 5-(metiltio)pentanonitril. U ekstraktima brokule dobivenim na opisane načine nije identificiran 4-(metilsulfinil)butil-izotiocijanat, odnosno sulforafan. Ipak, u destilatu i autolizatu brokule identificirani su drugi spojevi sa sumporom koji najvjerojatnije nastaju razgradnjom alpha-aminokiseline (+)-S-metil-L-cistein sulfoksida, prisutne u svom povrću roda Brassica, i termolabilnog sulforafana: dimetil-disulfid, dimetil-trisulfid, metil(metiltio)metil-disulfid i dimetil-tetrasulfid. Ukupni udio ovih spojeva veći je u destilatu nego u autolizatu, a količinski najvažniji među njima je dimetil-trisulfid. Glavni sastojci destilata i autolizata brokule su karboksilne kiseline, tzv. masne kiseline (posebno heksadekanska ili palmitinska kiselina) i njihovi esteri (posebno etil-linolenat), a njihov ukupni udio veći je u autolizatu nego u destilatu.

Brassica oleracea var. italica; brokula; glukozinolati; razgradni produkti; GC/MS

nije evidentirano

engleski

Glucosinolate degradation products from broccoli

nije evidentirano

Brassica oleracea var. italica; broccoli; glucosinolates; degradation products; GC/MS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

21.12.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija