Prinos i tehnološka kvaliteta korijena istraživanih sorata šećerne repe (CROSBI ID 383448)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Krpina, Tvrtko
Pospišil, Milan
hrvatski
Prinos i tehnološka kvaliteta korijena istraživanih sorata šećerne repe
U cilju istraživanja prinosa i tehnološke kvalitete korijena (sadržaj šećera, sadržaj melasotvornih tvari, iskorištenje na repu, iskorištenje na digestiju, šećer u melasi) novih sorata šećerne repe postavljen je sortni pokus na pokušalištu Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta tijekom 2012. godine. U istraživanjima je bilo 25 sorata šećerne repe koje se već nalaze u proizvodnji u RH ili se nude proizvođačima kao nove selekcije. Na istraživana svojstva značajan utjecaj imala je suša tijekom srpnja i kolovoza. Između istraživanih sorata utvrđene su vrlo male signifikantne razlike u prinosu i tehnološkoj kvaliteti korijena. Najveći prinos korijena ostvarile su sorte Serenada KWS (86, 39 t/ha) i Daktari KWS (85, 54 t/ha). Najveći sadržaj šećera u korijenu utvrđen je kod sorte Denisa KWS (17, 37 %). Najveće iskorištenje na repu ostvareno je kod sorte Denisa KWS (15, 03 %). Najveći tehnološki prinos šećera ostvarila je sorta Serenada KWS (12, 01 t/ha). Međutim, u istom rangu (a) po tehnološkom prinosu šećera nalaze se još 23 sorte između kojih nije bilo statistički značajnih razlika.
šećerna repa; sorte; prinos; tehnološka kvaliteta korijena
nije evidentirano
engleski
Yield and technological root quality of sugar beet cultivars
nije evidentirano
sugar beet; cultivars; yield; technological root quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
23.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb