Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673847

Utjecaj upravljanja ljudskim potencijalima na percepciju organizacijske uspješnosti u hrvatskim građevinskim poduzećima


Šandrk Nukić, Ivana; Šuvak, Nenad
Utjecaj upravljanja ljudskim potencijalima na percepciju organizacijske uspješnosti u hrvatskim građevinskim poduzećima // Poslovna izvrsnost - Business Excellence: znanstveni časopis za promicanje kulture kvalitete i poslovne izvrsnosti, 7 (2013), 2; 158-125 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Utjecaj upravljanja ljudskim potencijalima na percepciju organizacijske uspješnosti u hrvatskim građevinskim poduzećima
(Impact of human resources management on perception of organizational performance in Croatian construction companies)

Autori
Šandrk Nukić, Ivana ; Šuvak, Nenad

Izvornik
Poslovna izvrsnost - Business Excellence: znanstveni časopis za promicanje kulture kvalitete i poslovne izvrsnosti (1846-3355) 7 (2013), 2; 158-125

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Menadžment; upravljanje ljudskim potencijalima; percepcija organizacijske uspješnosti
(Management; human resources management; perception of organizational success)

Sažetak
Uspjeh poslovanja predstavlja kompleksan pojam koji nije dovoljno analizirati samo financijskim nego i kvalitativnim pokazateljima (Vrdoljak Raguž, 2010). Naime, financijski pokazatelji ukazuju na uspjeh u prošlim razdobljima, dok kvalitativni pokazatelji opisuju utjecaj nematerijalnih varijabli na sposobnost poduzeća da se prilagođava nadolazećim promjenama u okolini. S obzirom na to da su zaposlenici nositelji tih nematerijalnih varijabli, upravljanje ljudskim potencijalima (ULJP) postaje središnje pitanje uspješnosti poslovanja. Fokus ovog rada bio je istražiti odnos relevantnih aktivnosti ULJP s odabranim kvalitativnim pokazateljem – percepcijom organizacijske uspješnosti stručnjaka za ljudske potencijale. Empirijsko istraživanje provedeno je na uzorku više od trećine srednje velikih građevinskih poduzeća u Republici Hrvatskoj. Prikupljeni podaci opisani su korištenjem standardnih mjera deskriptivne statistke. Posebno ističemo zaključivanje o zavisnosti među varijablama na temelju procjena koeficijenata korelacije. U svrhu izgradnje statističkih modela korištena je višestruka linearna regresija. Rezultati istraživanja pokazali su da percepcija organizacijske uspješnosti najviše ovisi: - o primjerenosti, kvaliteti i količini edukacija za zaposlenike, - o načinu pohranjivanja poslovnih informacija i njihovu pristupu, - o učinkovitosti usvajanja znanja od partnera. Budući da je ULJP u Republici Hrvatskoj na relativno niskoj razini i dosadašnja istraživanja pokazuju da na tom području treba još raditi (Pološki Vokić i Vidović, 2008). Ovim radom nastojao se dati znanstveni doprinos transformaciji ULJP-a iz operativnog u strateški poslovni alat.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Matematika, EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
149-1491678-0980 - Vrednovanje odnosa investicijskih projekata i okoliša (Ksenija Čulo, )

Ustanove
Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek,
Sveučilište u Osijeku, Odjel za matematiku

Časopis indeksira:


  • EconLit


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • ABI/INFORM
  • CAB Abstracts
  • EconLit
  • Journal of Economic Literature
  • EBSCO Publishing
  • ProQuest