Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673724

Kvaliteta ulja uljane repice proizvedenog iz sjemena sorte Remy


Japec, Matea
Kvaliteta ulja uljane repice proizvedenog iz sjemena sorte Remy 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Kvaliteta ulja uljane repice proizvedenog iz sjemena sorte Remy
(Quality of rapeseed oil produced from the Remy variety)

Autori
Japec, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2012

Stranica
57

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Uljana repica; Remy; masne kiseline; fenoli; antioksidacijska aktivnost
(Rapeseed; Remy; fatty acids; phenols; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj načina proizvodnje na kvalitetu i sastav ulja uljane repice. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa i bez kondicioniranja sjemena te procesom laboratorijske ekstrakcije heksanom. Sjeme uljane repice sorte Remy uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ispitivani kultivar zadovoljio je osnovne parametre kvalitete sjemena. Iskorištenje procesa proizvodnje bilo je najveće kod ulja proizvedenog prešanjem uz prethodno kondicioniranje. Svi proizvedeni uzorci ulja bili su visoke kvalitete bez izraženijih hidrolitičkih ili oksidacijskih promjena u uljima. Najzastupljenija masna kiselina u svim uzorcima ulja je oleinska masna kiselina, slijedile su linolna, linolenska i palmitinska masna kiselina dok je udio zasićenih masnih kiselina u svim analiziranim uzorcima malen. Ulje ekstrahirano heksanom i nerafinirano ulje uljane repice proizvedeno prešanjem uz prethodno kondicioniranje sjemena sadržavala su veće količine tokoferola od hladnoprešanog ulja. Nerafinirano ulje također sadrži značajno veći udio pigmenata i fenola od hladnoprešanog i ekstrahiranog ulja. Kanolol je dominantan fenolni spoj u svim uzorcima ulja. Povećana količina bioaktivnih komponenata u nerafiniranom ulju rezultirala je višom antioksidacijskom aktivnošću tog ulja. Najbolju korelaciju sa antioksidacijskom aktivnosti pokazuju fenoli, i to prvenstveno kanolol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb