Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673714

Utjecaj načina proizvodnje repičinog ulja iz kultivara Toccata na udio bioaktivnih komponenata


Želehovski, Kristina
Utjecaj načina proizvodnje repičinog ulja iz kultivara Toccata na udio bioaktivnih komponenata 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj načina proizvodnje repičinog ulja iz kultivara Toccata na udio bioaktivnih komponenata
(The influence of rapeseed oil extraction processes from cultivar Toccata on bioactive compounds)

Autori
Želehovski, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2012

Stranica
58

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Uljana repica; način proizvodnje; polifenoli; antioksidacijska aktivnost
(Rapeseed; oil extraction process; polyphenols; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata i sastav masnih kiselina u ulju uljane repice. Sjeme uljane repice uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu u godini 2011. Ulja su proizvedena laboratorijskim procesima: hladno prešanje, prešanje uz prethodno kondicioniranje sjemena te ekstrakcija s heksanom. Sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete s obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, a najbolje iskorištenje dobiveno je procesom prešanja uz prethodno kondicioniranje sjemena. Peroksidni broj bio je najviši kod ulja dobivenog prešanjem kondicioniranog sjemena te način proizvodnje ulja ima statistički značajan utjecaj na višoj razini na udio primarnih produkata oksidacije. Od masnih je kiselina najprisutnija u ulju oleinska, slijedile su je linolna, linolenska i palmitinska kiselina, a način proizvodnje imao je statistički visoko značajan utjecaj na njihov udio. Nutritivna kvaliteta istraženih ulja potvrđena je malim udjelom zasićenih masnih kiselina te povoljnim omjerom (1:1, 5) linolne i linolenske kiseline. Najzastupljeniji tokoferoli u svim uzorcima ulja bili su α- i γ- tokoferol te način proizvodnje nema statistički značajan utjecaj na njihov udio. Udio klorofila i karotenoida te indeks boje bili su značajno veći u ulju dobivenom prešanjem iz kondicioniranog sjemena. Prešanje uz kondicioniranje sjemena dalo je ulje s najvišom antioksidacijskom aktivnošću te je imalo statistički visoko značajan utjecaj na udio ukupnih fenolnih spojeva u tom ulju i najzastupljeniji fenolni spoj kanolol koji dobro korelira s antioksidacijskom aktivnošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb