Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673707

Utjecaj procesa rafinacije na sastav polifenolnih spojeva ulja uljane repice


Jurčević, Ivana
Utjecaj procesa rafinacije na sastav polifenolnih spojeva ulja uljane repice 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj procesa rafinacije na sastav polifenolnih spojeva ulja uljane repice
(The influence of refining process on the polyphenolic compounds of rapeseed oil)

Autori
Jurčević, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.02

Godina
2012

Stranica
46

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Ulje uljane repice; rafinacija; polifenolni spojevi; kanalol; fenilindan
(Rapeseed oli; refining; polyphenolic compounds; canolol; phenylindane)

Sažetak
Rafinaciju je potrebno provesti kako bi se uklonili sastojci koji umanjuju senzorska svojstva i održivost ulja. No rafinacijom se uklanjaju i neki vrijedni sastojci iz ulja, među kojima su i polifenoli. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa rafinacije na polifenolni sastav ulja uljane repice. U uzorcima ulja izuzetim iz svake od faza rafinacije određivan je sastav i udjel polifenolnih spojeva pomoću tekućinske kromatografije uz različite metode detekcije. Rezultati su pokazali da je najzastupljeniji polifenolni spoj sirovog ulja uljane repice kanolol, derivat sinapinske kiseline, dok je fenilindan, spoj koji nastaje dimerizacijom kanolola, najzastupljeniji polifenolni spoj jestivog ulja uljane repice. Sirovo ulje uljane repice sadrži značajno više ukupnih polifenola od ostalih analiziranih ulja, čak 10 puta više od jestivog ulja. Do najvećeg gubitka polifenolnih spojeva došlo je u procesima neutralizacije i deodorizacije. U procesu neutralizacije udjel kanolola smanjio se za čak 80%, a dolazi do formiranja fenilindana čime se može djelomično objasniti tako veliki gubitak kanolola. U daljnjim procesima rafinacije uočen je dodatni gubitak polifenola, i to prvenstveno kanolola čiji je udjel u jestivom ulju zanemarivo nizak. Može se zaključiti da je fenilindan, zbog puno manjeg gubitka, stabilniji spoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb