Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice (CROSBI ID 383403)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lipar, Vedran
Škevin, Dubravka
hrvatski
Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice
U proizvodnji jestivog ulja proces rafinacije ključan je za kvalitetu finalnog proizvoda. Rafinacijom se iz sirovog ulja uklanjaju nepoželjni spojevi, no može doći i do gubitka nekih nutritivno vrijednih sastojaka. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj pojedine faze procesa rafinacije na sastav masnih kiselina te na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice. Proizvedeno ulje uljane repice je bilo visoke kvalitete prema pokazateljima osnovnih parametara kvalitete. Procesom rafinacije nije došlo do značajne promjene u sastavu masnih kiselina i nije došlo do formiranja trans izomera. Indeks boje značajno je smanjen te su uklonjeni gotovo svi pigmenti. No osim pigmenata, došlo je i do gubitka ostalih bioaktivnih komponenata. Udjel tokoferola se tek neznatno smanjio, dok je udio ukupnih polifenola smanjen čak 3, 5 puta. Antioksidacijska aktivnost također se smanjila sa svakim korakom rafinacije. Karotenoidi, klorofili i polifenoli pokazuju vrlo visoku korelaciju sa antioksidacijskom aktivnošću.
ulje uljane repice; rafinacija; sastav masnih kiselina; bioaktivne komponente; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
The influence of refining proces on content and proportion of rapessed oil bioactive compound
nije evidentirano
antioxidant activity; bioactive compounds; fatty acid content; rapeseed oil; refining
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
29.02.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb