Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice (CROSBI ID 383403)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lipar, Vedran Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Lipar, Vedran

Škevin, Dubravka

hrvatski

Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice

U proizvodnji jestivog ulja proces rafinacije ključan je za kvalitetu finalnog proizvoda. Rafinacijom se iz sirovog ulja uklanjaju nepoželjni spojevi, no može doći i do gubitka nekih nutritivno vrijednih sastojaka. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj pojedine faze procesa rafinacije na sastav masnih kiselina te na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice. Proizvedeno ulje uljane repice je bilo visoke kvalitete prema pokazateljima osnovnih parametara kvalitete. Procesom rafinacije nije došlo do značajne promjene u sastavu masnih kiselina i nije došlo do formiranja trans izomera. Indeks boje značajno je smanjen te su uklonjeni gotovo svi pigmenti. No osim pigmenata, došlo je i do gubitka ostalih bioaktivnih komponenata. Udjel tokoferola se tek neznatno smanjio, dok je udio ukupnih polifenola smanjen čak 3, 5 puta. Antioksidacijska aktivnost također se smanjila sa svakim korakom rafinacije. Karotenoidi, klorofili i polifenoli pokazuju vrlo visoku korelaciju sa antioksidacijskom aktivnošću.

ulje uljane repice; rafinacija; sastav masnih kiselina; bioaktivne komponente; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

The influence of refining proces on content and proportion of rapessed oil bioactive compound

nije evidentirano

antioxidant activity; bioactive compounds; fatty acid content; rapeseed oil; refining

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

29.02.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija