Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673654

Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja


Peršurić, Željka
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja
(The influence of cultivars and oil extraction process on the physterols, squalen and tocopherols of rapeseed oil)

Autori
Peršurić, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.12

Godina
2011

Stranica
39

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Repičino ulje ; fitosteroli ; tokoferoli ; skvalen
(Rapeseed oil ; phytosterols ; tocopherols ; squalen)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tri različita kultivara uljane repice i tri načina proizvodnje na udio fitosterola, skvalena i tokoferola. Repičino ulje je svojstveno po visokom udjelu β-sitosterola, kampesterola i brasikasterola, a od tokoferola je najzastupljeniji γ-tokoferol. No, ulja ovisno o kultivaru imaju različite udjele pojedinih komponenti. Ulje dobiveno iz hibrida PR 46 W 10 okarakterizirano je većim udjelom Δ5- avenasterola, Δ7-stigmasterola i kampesterola, dok ulja proizvedena iz sjemena sorte Robust sadrže više α-tokoferola, kampestanola, brasikasterola, stigmasterola i ukupnih sterola. Ulja proizvedena iz hibrida Toccata odlikuju se većim udjelom Δ7- avenasterola, a manjim udjelom β-sitosterola. Ulja proizvedena ekstrakcijom organskim otapalima sadrže veći udio ukupnih fitosterola od ulja dobivenih prešanjem. Kultivar, način proizvodnje i njihova interakcija imaju značajan utjecaj na udio pojedinačnih fitosterola i tokoferola te ukupnih fitosterola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Željka Peršurić, (362662)