Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja (CROSBI ID 383398)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Peršurić, Željka
Škevin, Dubravka
hrvatski
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tri različita kultivara uljane repice i tri načina proizvodnje na udio fitosterola, skvalena i tokoferola. Repičino ulje je svojstveno po visokom udjelu β-sitosterola, kampesterola i brasikasterola, a od tokoferola je najzastupljeniji γ-tokoferol. No, ulja ovisno o kultivaru imaju različite udjele pojedinih komponenti. Ulje dobiveno iz hibrida PR 46 W 10 okarakterizirano je većim udjelom Δ5- avenasterola, Δ7-stigmasterola i kampesterola, dok ulja proizvedena iz sjemena sorte Robust sadrže više α-tokoferola, kampestanola, brasikasterola, stigmasterola i ukupnih sterola. Ulja proizvedena iz hibrida Toccata odlikuju se većim udjelom Δ7- avenasterola, a manjim udjelom β-sitosterola. Ulja proizvedena ekstrakcijom organskim otapalima sadrže veći udio ukupnih fitosterola od ulja dobivenih prešanjem. Kultivar, način proizvodnje i njihova interakcija imaju značajan utjecaj na udio pojedinačnih fitosterola i tokoferola te ukupnih fitosterola.
repičino ulje ; fitosteroli ; tokoferoli ; skvalen
nije evidentirano
engleski
The influence of cultivars and oil extraction process on the physterols, squalen and tocopherols of rapeseed oil
nije evidentirano
rapeseed oil ; phytosterols ; tocopherols ; squalen
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
15.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb