Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj parametara proizvodnje na karakteristike repičinoga ulja s područja Republike Hrvatske (CROSBI ID 383396)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Kraljić, Klara Utjecaj parametara proizvodnje na karakteristike repičinoga ulja s područja Republike Hrvatske / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Kraljić, Klara

Škevin, Dubravka

hrvatski

Utjecaj parametara proizvodnje na karakteristike repičinoga ulja s područja Republike Hrvatske

Cilj ovog istraživanja bio je odrediti svojstva repičinoga ulja proizvedenoga iz kultivara koji se uzgajaju na području Republike Hrvatske, te odrediti utjecaj načina proizvodnje sirovoga ulja kao i procesa rafinacije na kvalitetu, sastav masnih kiselina, udio bioaktivnih komponenata te na oksidacijsku stabilnost repičinoga ulja. Rezultati su pokazali kako je udio dominantnih masnih kiselina, sastav i udio sterola, karotenoida i tokoferola odlika pojedinog kultivara, a klimatske prilike značajno utječu na varijaciju rezultata navedenih parametara. U početnoj fazi razvoja sjemena stresni uvjeti uzrokuju smanjenje udjela karotenoida i α- tokoferola, ali povećanu sintezu plastokromanola-8 i fenolnih spojeva. Način proizvodnje ulja značajno utječe na udio i sastav negliceridnih spojeva repičinoga ulja. Kondicioniranjem sjemena znatno se povećava udio sterola i pigmenata, γ- tokoferola i ukupnih tokoferola. Najzastupljeniji fenolni spoj je kanolol čiji se udio kondicioniranjem povećava do 56 puta. Ulja proizvedena ekstrakcijom organskim otapalom sadrže više sterola i α-tokoferola u odnosu na ulja proizvedena prešanjem. Rafinacijom repičinoga ulja smanjuje se udio sterola, tokoferola, a posebno fenola, dok kanolol u potpunosti nestaje. Međutim, tijekom rafinacije dolazi do sinteze fenilindana, specifičnog spoja rafiniranoga jestivoga repičinoga ulja koji se odlikuje snažnim antioksidacijskim djelovanjem.

repičino ulje; masne kiseline; steroli; tokoferoli; fenoli; kanolol; fenilindan

nije evidentirano

engleski

Influence of the production parameters on the characteristic of rapeseed oil from Croatia

nije evidentirano

rapeseed oil; fatty acids; sterols; tocopherols; polyphenols; canolol; phenylindane

nije evidentirano

Podaci o izdanju

154

17.05.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija