Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673629

Utjecaj parametara proizvodnje na karakteristike repičinoga ulja s područja Republike Hrvatske


Kraljić, Klara
Utjecaj parametara proizvodnje na karakteristike repičinoga ulja s područja Republike Hrvatske 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj parametara proizvodnje na karakteristike repičinoga ulja s područja Republike Hrvatske
(Influence of the production parameters on the characteristic of rapeseed oil from Croatia)

Autori
Kraljić, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.05

Godina
2013

Stranica
154

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Repičino ulje; masne kiseline; steroli; tokoferoli; fenoli; kanolol; fenilindan
(Rapeseed oil; fatty acids; sterols; tocopherols; polyphenols; canolol; phenylindane)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti svojstva repičinoga ulja proizvedenoga iz kultivara koji se uzgajaju na području Republike Hrvatske, te odrediti utjecaj načina proizvodnje sirovoga ulja kao i procesa rafinacije na kvalitetu, sastav masnih kiselina, udio bioaktivnih komponenata te na oksidacijsku stabilnost repičinoga ulja. Rezultati su pokazali kako je udio dominantnih masnih kiselina, sastav i udio sterola, karotenoida i tokoferola odlika pojedinog kultivara, a klimatske prilike značajno utječu na varijaciju rezultata navedenih parametara. U početnoj fazi razvoja sjemena stresni uvjeti uzrokuju smanjenje udjela karotenoida i α- tokoferola, ali povećanu sintezu plastokromanola-8 i fenolnih spojeva. Način proizvodnje ulja značajno utječe na udio i sastav negliceridnih spojeva repičinoga ulja. Kondicioniranjem sjemena znatno se povećava udio sterola i pigmenata, γ- tokoferola i ukupnih tokoferola. Najzastupljeniji fenolni spoj je kanolol čiji se udio kondicioniranjem povećava do 56 puta. Ulja proizvedena ekstrakcijom organskim otapalom sadrže više sterola i α-tokoferola u odnosu na ulja proizvedena prešanjem. Rafinacijom repičinoga ulja smanjuje se udio sterola, tokoferola, a posebno fenola, dok kanolol u potpunosti nestaje. Međutim, tijekom rafinacije dolazi do sinteze fenilindana, specifičnog spoja rafiniranoga jestivoga repičinoga ulja koji se odlikuje snažnim antioksidacijskim djelovanjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Klara Kraljić, (296141)