Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673520

Laička reanimacija u prevenciji izvanbolničke iznenadne smrti u Splitu


Rakić, Drago; Polić, Stojan; Carević, Vedran; Luetić, L.; Russo, A.; Cvitković, I.; Jurišić, Z.; Jerčić, A.; Ardalić, Žarko; Gojo, T.
Laička reanimacija u prevenciji izvanbolničke iznenadne smrti u Splitu // Cardiologia Croatica
Opatija, Hrvatska, 2012. str. 6-7 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Laička reanimacija u prevenciji izvanbolničke iznenadne smrti u Splitu
(The role of layman's resuscitation in prevention of out-of-hospital death in Split)

Autori
Rakić, Drago ; Polić, Stojan ; Carević, Vedran ; Luetić, L. ; Russo, A. ; Cvitković, I. ; Jurišić, Z. ; Jerčić, A. ; Ardalić, Žarko ; Gojo, T.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Cardiologia Croatica / - , 2012, 6-7

Skup
9. kongres Hrvatskog kardiološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.-16.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Iznenadni zastoj srca; izvanbolnički arest; laičke intervencije; automatski vanjski defibrilator
(Out-of-hospital arest; layman's interventions; automated external defibrillator)

Sažetak
Prema Smjernicama za reanimaciju Europskog vijeća za reanimatologiju (ERC) iz 2010. u Europi se godišnje može, od 500 000 iznenadnih zastoja srca (IZS), reanimacijom spasiti 100 000 života, "ako svi - i laici i zrdavstveni radnici - budu marili i u tome sudjelovali". Najčešći uzrok IZS je fibrilacija klijetki (VF), a učinkovito zbrinjavanje je rana defibrilacija. Automatski vanjski defibrilator (AED) omogućava i volonteru, prepoznati VF i provesti defibrilaciju, a skraćujući vrijeme do defibrilacije povećati preživljavanje. Smjernice potiču daljni razvoj programa AED-a postavljanje AED-a na javna i stambena područja. Takav, 10-godišji program (Progetto vita) u Piacenzi (Italija) je pokazao: volonteri su spasili 36, 6% žrtava u VF, a HMP 18, 7% zato jer su volonteri stigli 2, 7 minutabrže. U Splitu se od 01.01.2010. pokušava provesti sličan izvanbolnički projekt laičke reanimacije. Cilj: a)potaknuti implantaciju AED programa u sustav HMP, b) procijeniti učinak rane defibrilacije educiranih i AED-om opremljenih volontera, na preživljavanje IZS. Ispitanici i metode: Istraživanje će obuhvatiti žrtve IZS na lokalitetima s AED i educiranim volonterima. Tečajem se olonteri osposobljavaju prepoznati IZS ; pristupiti tel. broju za hitnost(112, provesti temejnu KPR i defibrilaciju AED-om. Rezultati: Educirano je 100 vatrogasaca i 90 ostalih volontera, projekt promoviramo gostovanjem na radiju i TV, predavanjima i sl., a reanimacije nije ni moglo biti jer AED-i nisu razmješteni u očekivanju zakona o upotrebi AED-a. Projekt je prijavljen kod MZOS-a 2008. godine. Zaključak: Osim implantabilnog defibrilatora učinkovitog u prevenciji ISS u maloj skupini visokorizičnih bolesnika, za prevenciju ISS u općoj populaciji, neophodni su AED programi. Zapreka im je nepostojanje zakona koji regulira defibrilaciju AED-om, što obvezuje nas kardiologe i naše ustanove potaknuti zakonodavna tijela RH na hitno donošenje tog zakona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1081875-1927 - Zatajivanje srca u Hrvatskoj (Ivo Čikeš, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Split