Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Doğu ve Batı, jedini hrvatski list na turskom jeziku (1943.-1944.) (CROSBI ID 773617)

Druge vrste radova | popularni rad

Vlašić, Anđelko Doğu ve Batı, jedini hrvatski list na turskom jeziku (1943.-1944.) // Behar: časopis za kulturu i društvena pitanja, 22/2013, br. 115, str. 16-23.. 2013.

Podaci o odgovornosti

Vlašić, Anđelko

hrvatski

Doğu ve Batı, jedini hrvatski list na turskom jeziku (1943.-1944.)

Doğu ve Batı. Kültür, iktisat, sosyal ve siyası mecmuası (Istok i Zapad. Kulturni, gospodarski, društveni i politički časopis), prvi časopis tiskan na turskom jeziku u Hrvatskoj, izašao je 1943. u Zagrebu. Cilj časopisa bila je uspostava prijateljskih odnosa između Republike Turske i Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Vlasnik lista i izdavač bila je Hrvatska muslimanska tiskara, a glavni urednik Abdurezak Hifzi Bjelevac, bosansko- hercegovački pisac. Časopis je imao podršku Ministarstva vanjskih poslova NDH i bio je namijenjen bošnjačkim emigrantima u Turskoj i uz njihovu se pomoć namjeravalo zasnovati diplomatske odnose između NDH i Turske. U radu se analizira povijesno- politički kontekst časopisa i namjere uredništva lista i njegovu ideološku pozadinu, a posebno njegovu ulogu u razvoju hrvatsko- turskih odnosa tijekom Drugoga svjetskog rata.

Doğu ve Batı; Abdurezak Hifzi Bjelevac; Nezavisna Država Hrvatska; Drugi svjetski rat; Turska; Bosna i Hercegovina

nije evidentirano

engleski

Doğu ve Batı, the only Croatian newspaper in Turkish language (1943-1944)

nije evidentirano

Doğu ve Batı; Abdurezak Hifzi Bjelevac; Independent State of Croatia; Second World War; Turkey; Bosnia-Herzegovina

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Behar: časopis za kulturu i društvena pitanja, 22/2013, br. 115, str. 16-23.

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest

Poveznice