Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673030

Kako postati zagrebačkim biskupom u posttridentskom razdoblju: Petar Petretić i zagrebačka biskupija 1648. godine"


Neralić, Jadranka; Jerković, Marko
Kako postati zagrebačkim biskupom u posttridentskom razdoblju: Petar Petretić i zagrebačka biskupija 1648. godine" // Povijesni prilozi, 45 (2013), 45-113 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)


Naslov
Kako postati zagrebačkim biskupom u posttridentskom razdoblju: Petar Petretić i zagrebačka biskupija 1648. godine"
("How to become a bishop of Zagreb in the post- tridentine age: Petar Petretić and the Zagreb bishopric in 1648")

Autori
Neralić, Jadranka ; Jerković, Marko

Izvornik
Povijesni prilozi (0351-9767) 45 (2013); 45-113

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni rad, znanstveni

Ključne riječi
Posttridentska katolička reforma; Apostolska nuncijatura u Beču; Rimska kurija; informativni postupak; imenovanje biskupa; Zagrebačka biskupija; Petar Petretić
(Post-tridentine catholic reform; Apostolic nunciature in Vienna; Roman curia; informative process; bishop's appointment; Zagreb bishopric; Petar Petretić)

Sažetak
Oslanjajući se na koncilske odredbe i papine konstitucije iz 16. i prve polovice 17. stoljeća, Rimska je kurija stvorila kompleksan sustav dodjele biskupskih časti. Dosljedna provedba informativnih postupaka, u sklopu kojih su čelnici Katoličke crkve dobivali sve relevantne biografske podatke o biskupskome kandidatu, nametnula se kao glavno sredstvo papine reforme u odnosu prema lokalnim dijecezama. U ovome radu analiziramo način na koji je Rimska kurija od kasnoga srednjeg vijeka do prve polovice 17. stoljeća razvijala koncept i strukturu informativnih postupaka. Jedan se takav informativni postupak odvio 1648. godine u sjedištu Apostolske nuncijature u Beču, a odnosio se na kandidaturu Petra Petretića za zagrebačkoga biskupa. Zapisnik se čuva u dvije kopije u Tajnome vatikanskom arhivu i bogato je vrelo podataka o biskupskome kandidatu i o sustavu stjecanja biskupske časti u promatranome razdoblju. Budući da je Petretić u konačnici imenovan zagrebačkim biskupom, na temelju iskaza svjedokâ utvrđujemo koje je sve preduvjete morao ispuniti kako bi zadovoljio visoke standarde Rimske kurije. Analizirajući ovu prvu fazu Petretićeva biskupskog imenovanja, razmatramo sustav stjecanja biskupske časti od pokretanja postupka imenovanja - nakon što habsburški vladar iskoristi svoje patronatsko pravo i predstavi odgovarajućega kandidata - preko ispitivanja svjedoka pa sve do razmatranja kandidatova slučaja na Tajnome konsistoriju u Rimu. Pored profila biskupskoga kandidata donosimo i portret Zagrebačke biskupije sredinom 17. stoljeća, kakav je nakon provedenoga postupka u Beču stigao u Rim. Kao prilog radu donosimo cjeloviti prijepis informativnoga postupka provedenoga povodom imenovanja Petra Petretića za zagrebačkoga biskupa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190610-0588 - Crkveno-kulturna povijest hrvatskog srednjovjekovlja (Jadranka Neralić, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb,
Hrvatski studiji, Zagreb