Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 672902

Sudbina kneževe palače u Šibeniku u pozno doba Mletačke Republike


Bilić, Darka
Sudbina kneževe palače u Šibeniku u pozno doba Mletačke Republike // Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti Mjera stanovanja – Odah ladanja – Zbornik u čast Nadi Grujić, 56 (2014), 177-188 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Sudbina kneževe palače u Šibeniku u pozno doba Mletačke Republike
(Fate of the Rector's palace in Šibenik during the decline of the Venetian Republic)

Autori
Bilić, Darka

Izvornik
Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti Mjera stanovanja – Odah ladanja – Zbornik u čast Nadi Grujić (0553-6707) 56 (2014); 177-188

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Šibenik; kneževa palača; Frane Zavoreo; generalni providur; inženjer; Francesco Cicavo; Mletačka Republika
(Sibenik; rectors palace; reconstruction; 18th century; Republic of Venice; Cicavo; Zavoreo; Engineers)

Sažetak
Tijekom druge polovice 18. stoljeća u Veneciju počinju sve češće pristizati molbe gradskih knezova, kamerlenga i kaštelana za obnovom njihovih rezidencija. Naime, glavnina državnog novca tijekom 17. stoljeća pretežno je bila usmjerena na izgradnju fortifikacija, a u prvoj polovici 18. stoljeća i na izgradnju državnih građevina na novoosvojenom teritoriju. Rezidencije državnih predstavnika u gradovima na obali pomalo su propadale, dok su javni dužnosnici, nakon bezuspješnih molbi za njihovu obnovu, stanovali u privatnim palačama za koje su plaćali najamninu. Novac za najamninu država je isplaćivala tek nakon što je državni inženjer sastavio izvještaj i troškovnik potrebnih radova za obnovu rezidencije. Često je tijekom zadnja dva desetljeća 18. stoljeća od organa vlasti u Veneciji dolazila naredba da inženjer, koji je sastavljao troškovnik obnove, istodobno sastavi procjenu vrijednosti građevine. S obzirom da su oštećenja na rezidencijalnim građevinama bila toliko velika događalo se da novac potreban za njihovu obnovu često nadmašuje tržišnu vrijednost samog objekta. Takav slučaj je bio i s kneževom palačom u Šibeniku. U tekstu će se pobliže analizirati dokumenti iz Arhiva Mletačke Republike u Veneciji koji prate sudbinu Kneževe palače kroz drugu polovicu 18. stojeća. Između ostalog donosi se izvještaj inženjera Francesca Cicava sastavljen 1784. godine nakon pregleda Kneževe palače u Šibeniku te izvještaj inženjera Francesca Zavoreo iz 1789. godine te crteži palače koji su tom prilikom nastali.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Povijest, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
020-1012654-2693 - Slikarstvo i skulptura od 16. do 18. stoljeća u Jadranskoj Hrvatskoj (Radoslav Tomić, )

Ustanove
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Darka Bilić, (272550)