Antimikrobni učinci meda različitog botaničkog porijekla s područja Republike Hrvatske (CROSBI ID 383200)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vlainić, Toni
Budimir, Ana
Budimir, Ana
hrvatski
Antimikrobni učinci meda različitog botaničkog porijekla s područja Republike Hrvatske
Med je prirodan proizvod medonosnih pčela (Apis mellifera). Ta vrijedna, lako probavljiva namirnica koristi se već s pojavom prvih civilizacija kao hrana i kao prirodni zaslađivač, a s razvojem društva, i sve značajnije grane prirodne medicine - apiterapije, i u liječenju (opekline, katarakta, ulkus, cijeljenje rana). Bakteriostatska svojstva meda poznata su daleko u prošlosti, no nedovoljno poznavanje i promjenjivost omjera sastojaka koji su nosioci te aktivnosti, čine glavnu zapreku za njegovu eventualnu kliničku primjenu. Med je prirodan izvor različitih fitokemikalija, a njihovo biološko djelovanje se povezuje s protuupalnim, antiproliferativnim, antioksidacijskim i antimikrobnim učincima. Sastav meda primarno ovisi o vrsti nektara, odnosno botaničkom podrijetlu. U našem smo istraživanju prikupili 13 uzoraka meda različitog biljnog podrijetla iz različitih dijelova Republike Hrvatske. Antimikrobna aktivnost uzoraka ispitivana je na sedam gram pozitivnih i negativnih bakterija. Ukupni fenoli su određeni Folin-Ciocalteu metodom a sadržaj flavonoida metodom s aluminij-kloridom. Antioksidacijska aktivnost je mjerena metodom sa željezo(III)-tripiridiltirazin kompleksom (FRAP) i metodom gašenja 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH). Antimikrobna aktivnost uzoraka je ovisila o botaničkom ali i geografskom podrijetlu meda, kao i testiranom mikroorganizmu. Općenito tamniji medovi su pokazali bolja antimikrobna svojstva od svijetlih. Antioksidacijska aktivnost tamnih medova je također bila viša u odnosu na svijetle uzorke meda. Rezultati ovog istraživanja ukazuju kako određeni uzorci meda imaju antibakterijski učinak protiv testiranih mikroorganizama, te da je moguća njihova eventualna primjena u terapiji određenih stanja. Posebice se to odnosi na med kestena kao alternativnog terapijskog sredstva.
med; antibakterijski učinak; ukupni fenoli; flavonoidi; antioksidacijsko djelovanje
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial effects of honey from different botanical origins from Croatia
nije evidentirano
honey; antibacterial effects; phenolic content; flavonoids; antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
01.01.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Zagrebu
Zagreb