Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antimikrobni učinci meda različitog botaničkog porijekla s područja Republike Hrvatske (CROSBI ID 383200)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vlainić, Toni Antimikrobni učinci meda različitog botaničkog porijekla s područja Republike Hrvatske / Budimir, Ana (mentor); Budimir, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Medicinski fakultet u Zagrebu, . 2013

Podaci o odgovornosti

Vlainić, Toni

Budimir, Ana

Budimir, Ana

hrvatski

Antimikrobni učinci meda različitog botaničkog porijekla s područja Republike Hrvatske

Med je prirodan proizvod medonosnih pčela (Apis mellifera). Ta vrijedna, lako probavljiva namirnica koristi se već s pojavom prvih civilizacija kao hrana i kao prirodni zaslađivač, a s razvojem društva, i sve značajnije grane prirodne medicine - apiterapije, i u liječenju (opekline, katarakta, ulkus, cijeljenje rana). Bakteriostatska svojstva meda poznata su daleko u prošlosti, no nedovoljno poznavanje i promjenjivost omjera sastojaka koji su nosioci te aktivnosti, čine glavnu zapreku za njegovu eventualnu kliničku primjenu. Med je prirodan izvor različitih fitokemikalija, a njihovo biološko djelovanje se povezuje s protuupalnim, antiproliferativnim, antioksidacijskim i antimikrobnim učincima. Sastav meda primarno ovisi o vrsti nektara, odnosno botaničkom podrijetlu. U našem smo istraživanju prikupili 13 uzoraka meda različitog biljnog podrijetla iz različitih dijelova Republike Hrvatske. Antimikrobna aktivnost uzoraka ispitivana je na sedam gram pozitivnih i negativnih bakterija. Ukupni fenoli su određeni Folin-Ciocalteu metodom a sadržaj flavonoida metodom s aluminij-kloridom. Antioksidacijska aktivnost je mjerena metodom sa željezo(III)-tripiridiltirazin kompleksom (FRAP) i metodom gašenja 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH). Antimikrobna aktivnost uzoraka je ovisila o botaničkom ali i geografskom podrijetlu meda, kao i testiranom mikroorganizmu. Općenito tamniji medovi su pokazali bolja antimikrobna svojstva od svijetlih. Antioksidacijska aktivnost tamnih medova je također bila viša u odnosu na svijetle uzorke meda. Rezultati ovog istraživanja ukazuju kako određeni uzorci meda imaju antibakterijski učinak protiv testiranih mikroorganizama, te da je moguća njihova eventualna primjena u terapiji određenih stanja. Posebice se to odnosi na med kestena kao alternativnog terapijskog sredstva.

med; antibakterijski učinak; ukupni fenoli; flavonoidi; antioksidacijsko djelovanje

nije evidentirano

engleski

Antimicrobial effects of honey from different botanical origins from Croatia

nije evidentirano

honey; antibacterial effects; phenolic content; flavonoids; antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

01.01.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti