Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 671264

Nasljeđe i potencijali govedarstva i konjogojstva u istočnoj Hrvatskoj


Mijić, Pero; Baban, Mirjana; Ivanković, Ante
Nasljeđe i potencijali govedarstva i konjogojstva u istočnoj Hrvatskoj // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Osijek, 2013. str. 38-39 (plenarno, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 671264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nasljeđe i potencijali govedarstva i konjogojstva u istočnoj Hrvatskoj
(Heritage and Resources of Cattle and Horse Breeding in Eastern Croatia)

Autori
Mijić, Pero ; Baban, Mirjana ; Ivanković, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Osijek, 2013, 38-39

ISBN
978-953-154-195-4

Skup
Proizvodnja hrane i šumarstvo – temelj razvoja istočne Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.06.2013. - 15.06.2013

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
govedarstvo ; konjogojstvo ; istočna Hrvatska
(cattle breeding ; horse breeding ; eastern Croatia)

Sažetak
Govedarska proizvodnja u istočnoj Hrvatskoj je jedna od najvažnijih grana stočarske proizvodnje, koja u ovom području ima dugu tradiciju. Intenzifikacija proizvodnje potakla je uvođenje suvremenijih pasmina s kojima su podignuti proizvodni rezultati, ali i smanjen broj životinja i proizvođača. Tijekom proteklih 40-tak godina broj mliječnih krava u Hrvatskoj je smanjen za više od 40%. Negativan populacijski trend bio je osobito izražen u vrijeme Domovinskog rata, kada je veliki dio populacije krava uništen. Međutim, zahvaljujući Operativnom programu razvitka govedarske proizvodnje koji je započeo s provedbom od 2004. godine, djelom su zaustavljeni negativni trendovi u govedarskoj proizvodnji, a najveći pozitivni pomaci učinjeni su na području istočne Hrvatske. Tako je od 1998. do 2011. godine na ovom području proizvodnja mlijeka porasla za 17, 5 % (uz stalni rast kvalitete mlijeka), broj krava za proizvodnju mlijeka je povećan za 38, 1 %, ali nažalost desio se pad broja proizvođača. Područje istočne Hrvatske koristi svoje prirodne pogodnosti u proizvodnji kvalitetnog junećeg mesa. Međutim, zadnje dvije iznimno sušne godine, uz nisku otkupnu cijenu mlijeka, značajno su otežale proizvodnju mlijeka i goveđeg mesa. Smanjena količina proizvedene hrane za stoku, uz problem pojave mikotoksina u mlijeku, dovele su veliki broj govedarskih farmi u istočnoj Hrvatskoj na rub održivosti, od kojih su neke i prestale s proizvodnjom. Konjogojstvo istočne Hrvatske, temeljeno na višestoljetnoj tradiciji, također prolazi kroz određenu tranziciju. Ona je posebice izražena u uzgoju lipicanskog konja kojeg se 82% uzgaja na području istočne Hrvatske. Od ukupnog broja konja pod selekcijskim obuhvatom u Hrvatskoj, 25, 05% konja te 32, 6% aktivnih vlasnika nalazi se u istočnoj Slavoniji. Konji su nezamjenjivi dio tradicijskih kulturnih manifestacija i kulturne baštine, a najviše se koriste u rekreacijske svrhe. Intenzivan je trend razvitka svih oblika konjičkog sporta, koji posljedično uvjetuje i povećanje broja grla i poboljšanje njihove kvalitete, kao i korištenje konja za terapijsko jahanje. Perspektiva uzgoja konja u Hrvatskoj temelji se sa jedne strane na jačanju kvalitete sportskih konja kao konkurentnog proizvoda za europsko tržište, te sa druge strane na brendiranju autohtonih ekoloških proizvoda u cilju nacionalne karakterizacije autohtonosti i kvalitete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Baban, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Mijić, Pero, MZOS ) ( CroRIS)
178-0790466-0398 - Tipizacija i inventarizacija genetskih obilježja goveda u Hrvatskoj (Ivanković, Ante, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Baban (autor)

Avatar Url Ante Ivanković (autor)

Avatar Url Pero Mijić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mijić, Pero; Baban, Mirjana; Ivanković, Ante
Nasljeđe i potencijali govedarstva i konjogojstva u istočnoj Hrvatskoj // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Osijek, 2013. str. 38-39 (plenarno, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Mijić, P., Baban, M. & Ivanković, A. (2013) Nasljeđe i potencijali govedarstva i konjogojstva u istočnoj Hrvatskoj. U: Matić, S., Tomić, F. & Anić, I. (ur.)Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci.
@article{article, author = {Miji\'{c}, Pero and Baban, Mirjana and Ivankovi\'{c}, Ante}, year = {2013}, pages = {38-39}, keywords = {govedarstvo, konjogojstvo, isto\v{c}na Hrvatska}, isbn = {978-953-154-195-4}, title = {Naslje\dje i potencijali govedarstva i konjogojstva u isto\v{c}noj Hrvatskoj}, keyword = {govedarstvo, konjogojstvo, isto\v{c}na Hrvatska}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Miji\'{c}, Pero and Baban, Mirjana and Ivankovi\'{c}, Ante}, year = {2013}, pages = {38-39}, keywords = {cattle breeding, horse breeding, eastern Croatia}, isbn = {978-953-154-195-4}, title = {Heritage and Resources of Cattle and Horse Breeding in Eastern Croatia}, keyword = {cattle breeding, horse breeding, eastern Croatia}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font