Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 671144

Skriveno blago u dubrovačkome kraju: predaja, fantastika, povijest ili neiskorišten kapital?


Marks, Ljiljana
Skriveno blago u dubrovačkome kraju: predaja, fantastika, povijest ili neiskorišten kapital? // Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij: Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti. Dubrovnik, Republika Hrvatska, 11.–13. prosinca 2013. Poslijediplomsko središte Dubrovnik, Sveučilište u Zagrebu, Dubrovnik. 3. FEB. Knjiga sažetaka / Muhoberac, Mira (ur.).
Dubrovnik: Folklorni ansambl Linđo, Dubrovnik, 2013. str. 72-72


Naslov
Skriveno blago u dubrovačkome kraju: predaja, fantastika, povijest ili neiskorišten kapital?
(Hidden treasure in the Dubrovnik area: legend, fantastic fiction, history or an unused asset?])

Autori
Marks, Ljiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij: Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti. Dubrovnik, Republika Hrvatska, 11.–13. prosinca 2013. Poslijediplomsko središte Dubrovnik, Sveučilište u Zagrebu, Dubrovnik. 3. FEB. Knjiga sažetaka

Urednik/ci
Muhoberac, Mira

Izdavač
Folklorni ansambl Linđo, Dubrovnik

Grad
Dubrovnik

Godina
2013

Raspon stranica
72-72

ISBN
978-953-6971-4-5

Ključne riječi
Predaja, zakopano blago, Dubrovnik
(Legend, buried treasure, Dubrovnik)

Sažetak
Pričanja o skrivenom, najčešće zakopanom blagu splet su sižea u kojemu se zrcale povijesna sjećanja, praznovjerja, stvarna gruba životna neimaština, ali istodobno i želja za iznenadnim bogaćenjem. Vjerojatno je upravo mogućnost iznenadnog bogaćenja bez velikoga rada, premda uz malo pretrpljenoga straha, i bila trajan izazov i poticaj za nastajanje novih i prepričavanje starih priča. Sve imaju svoju realnu i čudesnu dimenziju, pa često nismo ni sami sigurni gdje prestaje zbilja, a počinje fikcija. Neprestano se pomiču i promiču te fluidne i neuhvatljive granice pa se katkada čini da slušamo istiniti doživljaj, a odmah potom shvatimo da smo u priči. Locirane su najčešće uz stare zidine, ruševine gradova, crkve, uz stare i napuštene grobove gomile u cijelome dubrovačkome području, ili uz mjesta o kojima se pričaju čudesne priče. Nerijetki su sadržaji vezani uz stvarni povijesni događaj ili osobu, a predaje su tek poetska nadgradnja šturih podataka, što ih naoko čini lokalnima i jedinstvenima. S druge strane, poticajem su najmaštovitijim pričanjima koja svoje korijene vuku iz najstarijih tradicija usmenoknjiževnog stvaranja. Mogu se interpretirati i kao izraz elementarne ljudske potrebe za traženjem sreće, ali ne i za njezinim konačnim ostvarenjem, pa se nazivaju i pričama želje, prije negoli pričama ispunjene želje jer im se napetost iscrpljuje u uzbuđenju traganja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-1890666-0664 - Interpretativne razine tradicije (Ivan Lozica, )
189-1890666-0665 - GENOLOŠKI ASPEKTI USMENE I PUČKE TRADICIJE (Ljiljana Marks, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ljiljana Marks, (28863)