Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 670587

Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane


Zdunić, Zvonimir; Sudarić, Aleksandra; Kovačević, Josip; Lalić Alojzije; Šimić, Domagoj; Tucak, Marijana; Dvojković, Krešimir; Marić, Sonja
Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane // Zbornik sažetka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 23-24 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane
(Contribution of arable crops breeding to production of high quality and safe food)

Autori
Zdunić, Zvonimir ; Sudarić, Aleksandra ; Kovačević, Josip ; Lalić Alojzije ; Šimić, Domagoj ; Tucak, Marijana ; Dvojković, Krešimir ; Marić, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 23-24

ISBN
978-953-6331-99-4

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13. 12. 2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Oplemenjivanje; ratarske kulture; kultivar; proizvodnja; hrana
(Breeding; arable crops; cultivar; production; food)

Sažetak
Oplemenjivanje ratarskog bilja posebna je znanstvena disciplina koja obuhvaća osnovna načela, metode i tehnike dobivanja genetski poboljšanih kultivara sukladno zahtijevima tržišta. Oplemenjivački rad je dugotrajan proces akumulacije poželjnih gena za važna agronomska svojstva u jednom genotipu koji, će, ovisno o okolinskim uvjetima i primijenjenim agrotehničkim mjerama, doprinijeti povećanju uroda i/ili kakvoće u njegovoj namjeni, te stabilnosti važnih gospodarski svojstava u uvjetima biotskog i abiotskog stresa. Genetsko poboljšanje uroda i kakvoće zrna ratarskog bilja doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje, povećanju iskoristivosti zrna u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, te očuvanju okoliša i bioraznolikosti. Poljoprivredni institut Osijek ima dugogodišnju tradiciju rada na području genetike, oplemenjivanja i sjemenarstva poljoprivrednih kultura što je rezultiralo stvaranjem brojnih kultivara. Stvoreni sortiment visokih gospodarskih svojstava doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje te indirektno povećanju kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
073-0000000-3535 - Procjena oplemenjivačke vrijednosti germplazme lucerne (Medicago spp.) (Svetislav Popović, )
073-0730463-0198 - Identifikacija megaokolina u oplemenjivanju kukuruza (Zvonimir Zdunić, )
073-0730463-0203 - Genetska analiza koncentracije minerala u zrnu kukuruza (Domagoj Šimić, )
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Aleksandra Sudarić, )
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Alojzije Lalić, )
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Georg Drezner, )
073-0731674-0552 - Fiziologija stresa i gospodarska svojstva različitih kultivara pšenice i ječma (Josip Kovačević, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek