Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 670352

Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu


Baban, Mirjana; Ivanković, Ante; Ramljak, Jelena; Potočnik, Klemen
Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu // Zbornik sažetaka / Kralik, G. (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 47-48 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu
(Alternatives of horse utilisation through the safe and high quality food)

Autori
Baban, Mirjana ; Ivanković, Ante ; Ramljak, Jelena ; Potočnik, Klemen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Kralik, G. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 47-48

ISBN
978-953-7871-05-5

Skup
2. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Alternativna uporaba; kobilje mlijeko; konjsko meso; zdravlje ljudi
(Alternative utilisation; mare's milk; horse meat; human health)

Sažetak
Uzgoj konja uz sportske i rekreacijske, nudi i alternativne mogućnosti uzgoja, prvenstveno kroz uzgoj konja za proizvodnju mlijeka i mesa. Konzumacija kobiljeg mlijeka preporučuje se kod osoba koje pate od alergija, kod jačanja imunološkog sustava i tradicijskog liječenja bolesti respiratornog sustava. Po kemijskom sastavu i organoleptičkim odlikama kobilje mlijeko slično je humanom mlijeku. U odnosu na kravlje mlijeko, kobilje mlijeko ima manji sadržaj masti (1, 5-2%) i bjelančevina (2-2, 5%), dok je sadržaj laktoze veći (6-8%). Mali udio kazeina u odnosu na udio albumina čini ga lako probavljivim i pogodnim za hranidbu novorođenčadi netolerantne na proteine kravljeg mlijeka, kao i za najstariju populaciju ljudi. Kobilje mlijeko sadrži visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina (čak 28%) te visoke koncentracije enzima lizozima, koji broj somatskih stanica održavaju niskim te štite probavni sustav djece od raznih infekcija. Konjsko meso se zbog svojih organoleptičkih svojstava i kemijskog sastava te dijetetskog djelovanja preporuča za prehranu djece, sportaša, bolesnika, posebice osoba oboljelih od anemije. Kemijski sastav konjskog mesa razlikuje se od goveđeg i svinjskog mesa po većoj količini bjelančevina (21, 7%), posebice esencijalnih aminokiselina, te udjelu natrija i željeza. Udio masti je niži (0, 5-3%), kao i udio zasićenih masnih kiselina (40-44%) i kolesterola (29, 9 mg/100g).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )
178-0790466-0398 - Tipizacija i inventarizacija genetskih obilježja goveda u Hrvatskoj (Ante Ivanković, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek