Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 670349

Dobrobit konja u zaprežnom sportu


Baban, Mirjana; Gregić, Maja; Mijić, Pero; Bobić, Tina
Dobrobit konja u zaprežnom sportu // Zbornik predavanja Trećeg regionalnog savetovanja: Uzgoj, reprodukcija i zdravstvena zaštita konja. / Trailović, D. (ur.).
Novi Sad: Univerzitet u Beogradu, 2012. str. 35-42 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Dobrobit konja u zaprežnom sportu
(The Welfare of the Horse in Driving Sport)

Autori
Baban, Mirjana ; Gregić, Maja ; Mijić, Pero ; Bobić, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik predavanja Trećeg regionalnog savetovanja: Uzgoj, reprodukcija i zdravstvena zaštita konja. / Trailović, D. - Novi Sad : Univerzitet u Beogradu, 2012, 35-42

ISBN
978-86-81043-66-0

Skup
Horseville, 2012. Treće regionalno savetovanje: Uzgoj, reprodukcija i zdravstvena zaštita konja.

Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 27-30.09.2012.

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Dobrobit konja; FEI pravilnik; zaprežni sport
(Welfare of the horses; FEI rules; driving sport)

Sažetak
Fédération Equestre Internationale (FEI) je kao međunarodna krovna organizacija konjičkih sportova u okviru propisanih najnovijih pravila vezanih za zaprežni sport, propisala i pravila vezana za dobrobit konja. Pravila FEI-a se primjenjuju na olimpijske discipline konjičkog sporta, ali i kod trka izdržljivosti, voltižiranja, zaprežnog sporta i reininga. Iako se, poštivajući dobrobit konja, kod vozača dvoprega koji se natječu prema FEI pravilima, odnos prema konjima uvelike promijenio, tradicionalan odnos ostalih vozača prema konjima još je uvijek na niskoj razini. Različite metode treniranja i natjecateljske vožnje u svim fazama zaprežnog sporta ne smiju sadržavati bilo koje tehnike propisane od strane FEI-a kao ponižavajuće za konja ili im uzrokujući ozljede, a samim time i bol. Kako se prema pravilima FEI-a posebno naglašava najviša razina obrazovanja u području stručnosti važnih za njegu i upravljanje natjecateljskim konjima, ipak će biti potrebno još dosta vremena kako bi se prihvatilo da briga o konju mora biti ispred ostvarivanja ekonomske dobiti i svih zahtijeva uzgajivača, trenera, vozača, vlasnika, organizatora, sponzora i ostalih dužnosnika. Baban i sur. (2009) istaknuli su potrebu edukacije o dobrobiti konja predstavljajući dijelove FEI pravilnika. Horseville 2012. godine sjajna je prigoda da se istakne dobrobit konja kao najvažniji segment u bavljenju konjima. Stoga je cilj ovog rada ponovno naglasiti FEI pravila o dobrobiti konja u zaprežnom sportu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Pero Mijić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek