Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.) (CROSBI ID 605552)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Halapija Kazija, Dunja ; Biško, Ante ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Pera, Srđan ; Savić, Zvonimir ; Kovačić, Mirjana Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.) // Zbornik radova 41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac Sonja i Kovačević Vlado (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 727-728

Podaci o odgovornosti

Halapija Kazija, Dunja ; Biško, Ante ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Pera, Srđan ; Savić, Zvonimir ; Kovačić, Mirjana

hrvatski

Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.)

U istraživanju je analiziran kemijski sastav šesnaest kultivara jagode uzgojenih na plantaži Polka u Belovaru kraj Zeline. Biljke su posađene u tri repeticije s dva načina uzgoja (tri reda na otvorenom i tri reda u plasteniku). Rezultati su pokazali značajne razlike između kultivara u svim navedenim svojstvima. Također su postojale značajne razlike između plodova uzgojenih na otvorenom i u plasteniku. Lambada je imala najviše suhe tvari sušenjem, a najmanje Maya. Najviše suhe tvari refraktometrijski imale su sorte Lambada, Clery, Gemma i Arosa, a najmanje Marmolada i Maya. Najkiseliji kultivari bile su Symphony, Honeoye i Gemma, dok se s najmanjom količinom kiseline izdvojila Miss. Najviše vitamina C imao je kultivar Honeoye, a najmanje Raurica. Plodovi uzgojeni na otvorenom imali su značajno više suhe tvari sušenjem i suhe tvari refraktometrijski te manje vitamina C od jagoda uzgojenih u plasteniku. Sadržaj ukupnih kiselina u plodovima uzgojenim na otvorenom i u plasteniku nije bio značajno različit. U organoleptičkom ocjenjivanju kultivara uzgojenih na otvorenom najbolje je ocjenjena Alba, a najlošije Elsanta, dok je kod kultivara uzgojenih u plasteniku najbolja bila Clery, a najlošija Elsanta.

kemijsko svojstvo; kultivar; jagoda

nije evidentirano

engleski

Chemical characteristics of sixteen strawberry cultivars (Fragaria x ananassa Duch.)

nije evidentirano

chemical characteristic; cultivar; strawberry

nije evidentirano

Podaci o prilogu

727-728.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma

Jovanovac Sonja i Kovačević Vlado

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

953-6331-39-X

Podaci o skupu

Međunarodni znanstveni simpozij agronoma

predavanje

13.02.2006-17.02.2006

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)