Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.) (CROSBI ID 605552)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Halapija Kazija, Dunja ; Biško, Ante ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Pera, Srđan ; Savić, Zvonimir ; Kovačić, Mirjana
hrvatski
Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.)
U istraživanju je analiziran kemijski sastav šesnaest kultivara jagode uzgojenih na plantaži Polka u Belovaru kraj Zeline. Biljke su posađene u tri repeticije s dva načina uzgoja (tri reda na otvorenom i tri reda u plasteniku). Rezultati su pokazali značajne razlike između kultivara u svim navedenim svojstvima. Također su postojale značajne razlike između plodova uzgojenih na otvorenom i u plasteniku. Lambada je imala najviše suhe tvari sušenjem, a najmanje Maya. Najviše suhe tvari refraktometrijski imale su sorte Lambada, Clery, Gemma i Arosa, a najmanje Marmolada i Maya. Najkiseliji kultivari bile su Symphony, Honeoye i Gemma, dok se s najmanjom količinom kiseline izdvojila Miss. Najviše vitamina C imao je kultivar Honeoye, a najmanje Raurica. Plodovi uzgojeni na otvorenom imali su značajno više suhe tvari sušenjem i suhe tvari refraktometrijski te manje vitamina C od jagoda uzgojenih u plasteniku. Sadržaj ukupnih kiselina u plodovima uzgojenim na otvorenom i u plasteniku nije bio značajno različit. U organoleptičkom ocjenjivanju kultivara uzgojenih na otvorenom najbolje je ocjenjena Alba, a najlošije Elsanta, dok je kod kultivara uzgojenih u plasteniku najbolja bila Clery, a najlošija Elsanta.
kemijsko svojstvo; kultivar; jagoda
nije evidentirano
engleski
Chemical characteristics of sixteen strawberry cultivars (Fragaria x ananassa Duch.)
nije evidentirano
chemical characteristic; cultivar; strawberry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
727-728.
2006.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Jovanovac Sonja i Kovačević Vlado
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
953-6331-39-X
Podaci o skupu
Međunarodni znanstveni simpozij agronoma
predavanje
13.02.2006-17.02.2006
Opatija, Hrvatska