Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 668957

Božićni običaji podunavskih Hrvata Bunjevaca


Rajković Iveta, Marijeta; Gorup, Tea; Klopotan, Ana
Božićni običaji podunavskih Hrvata Bunjevaca // Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu / Černelić, Milana ; Grbić Jakopović, Jadranka ; Rajković Iveta, Marijeta ; Rubić, Tihana ; Dronjić, Matija (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu , 2012., 9-9.
Zagreb, Hrvatska, 2012. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Božićni običaji podunavskih Hrvata Bunjevaca
(Christmas customs of the Dnube Bunjevci Croats)

Autori
Rajković Iveta, Marijeta ; Gorup, Tea ; Klopotan, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu / Černelić, Milana ; Grbić Jakopović, Jadranka ; Rajković Iveta, Marijeta ; Rubić, Tihana ; Dronjić, Matija (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu , 2012., 9-9. / - , 2012

Skup
Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20. --22. 10. 2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Božićni običaji; Hrvati Bunjevci; hrvati u Mađarskoj; Hrvati u Vojvodini
(Christmas customs; Bunjevci Croats; Croats in Hungary; Croats in Vojvodina)

Sažetak
Etnografsku građu o božićnim običajima autorice su prikupile terenskim istraživanjem Hrvata Bunjevaca na području Bačke u Srbiji (Subotica, Sombor i okolica) i južnoj Mađarskoj (Baja i okolica) tijekom 2011. i 2012. godine. Budući da je razgovarano sa sedamdesetak kazivača, bilo je moguće dobiti detaljan uvid u varijabilnost običajnih praksi. Osim prikaza običaja na sinkronijskoj i na dijakronijskoj razini tijekom 20. stoljeća, prikazuju se razlike i varijacije običajnih praksi, koje su rezultat utjecaja raznih vanjskih čimbenika kako na makro razini (različite države) tako i na mikro razini (život na salašima, selima i u gradovima) U izlaganju će autorice ukazati na modifikacije življenih iskustava te razne faktore primjerice: rodni, etnički, obrazovni, imovinski, brojnost obitelji, istaknuti pojedinci, rad u udrugama, javne manifestacije... Pritom će se osvrnuti na kontinuitet pojedinih fragmenata božićnih običaja, od sv. Barbare do sv. Tri Kralja, te pratiti njihovu opstojnost i promjene. S obzirom na život u multikulturim sredinama, u različitim državnim uređenjima tijekom jednog stoljeća, te uslijed migracija stanovništva došlo je do promjene u konstrukciji identiteta, a time i selektiranja specifičnih značajki božićnih običaja koji danas predstavljaju markere identiteta podunavskih Hrvata Bunjevaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3479 - Identitet i etnokulturno oblikovanje Bunjevaca (Milana Černelić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marijeta Rajković Iveta, (265080)