Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 668728

Apiognomonia erythrostoma, Scolytus rugulosus i ekstremni klimatski uvjeti - uzročnici propadanja stabala trešnje i višnje u Dalmaciji


Vončina, Darko; Ražov, Josip; Sever, Zdravka; Ivić, Dario; Barić, Božena
Apiognomonia erythrostoma, Scolytus rugulosus i ekstremni klimatski uvjeti - uzročnici propadanja stabala trešnje i višnje u Dalmaciji // Glasilo biljne zaštite, 13 (2013), 5; 405-412 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Apiognomonia erythrostoma, Scolytus rugulosus i ekstremni klimatski uvjeti - uzročnici propadanja stabala trešnje i višnje u Dalmaciji
(Apiognomonia erythrostoma, Scolytus rugulosus and extream climatic conditions - causal agents of cherry and sour cherry trees decline in Dalmatia)

Autori
Vončina, Darko ; Ražov, Josip ; Sever, Zdravka ; Ivić, Dario ; Barić, Božena

Izvornik
Glasilo biljne zaštite (1332-9545) 13 (2013), 5; 405-412

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Apiognomonia erythrostoma; Scolytus rugulosus; simptomatologija; epidemiologija; kontrola
(Apiognomonia erythrostoma; Scolytus rugulosus; symptomatology; epidemiology; control)

Sažetak
Tijekom 2011. godine u više nasada trešnje i višnje Maraske u integriranom i ekološkom sustavu uzgoja, od lipnja do rujna primijećeni su simptomi uvijanja i sušenja lišća, a takvo lišće najčešće je ostajalo visjeti na stablu i zimi. Laboratorijskim analizama utvrđeno je da se radi o gljivi Apiognomonia erythrostoma (Pers.), uzročniku uvijenosti i sušenja lišća trešnje i višnje. Na većem broju zaraženih stabala, uz opisane simptome, na drvu u neposrednoj blizini pupova primijećene su rupe i nekrotizirano tkivo. Detaljnijim pregledom stabala pronađeni su potkornjaci, a determinacijom je utvrđeno da su to mali voćni potkornjaci (Scolytus rugulosus Muller). U navedenoj sezoni zabilježeni su i ekstremni klimatski uvjeti (visoke temperature, suša), koji su, uz navedene štetočinje, na pojedinim lokacijama bili uzrokom propadanja oko 50 % simptomatičnih stabala. U članku se prikazuje navedena gljivična bolest koju proizvođači na terenu najčešće ne prepoznaju, opisuju se simptomi, način njezinoga prijenosa te mogućnosti kontrole u integriranoj i ekološkoj proizvodnji. Članak obrađuje i malog voćnog potkornjaka, štete koje uzrokuje, njegovu biologiju i mogućnosti kontrole.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts